Käibed on neljal suuremal apteegiketil küll võimsad, aga näppude vahele jääb lõpuks pisku. Eesti suurimal ketil, Terve Pere Apteek OÜ-l ehk ettevõttel, mis haldab Apotheka apteeke, on viimastel aastatel ette näidata suured kahjumid. Omakapital on küll suudetud miinusest nappi plussi tõmmata.

Südameapteeke haldav rootslaste Pharma Group OÜ on turuosalt Eestis teisel kohal ja nemad suudavad ainsana ka kena kasumit teenida. Benu Apteek Eesti OÜ kui turu kolmandal kohal olev apteegikett sai 2018. aastal kasumit vaid 94 000 eurot.

Huvitav on vaadata ka seda, et suurte apteegikettide materiaalse põhivara maht ei ole sugugi suur. Terve Pere Apteegil on see 3,34 miljonit, Benul 2,12, Pharma Grooupil 1,87 ning Euroapteegil 1,27 miljonit eurot.

Suurt raha tehakse mujal

Terve Pere Apteegi omanikud Margus Linnamäe ja Ivar Vendelin teenivad oma varanduse ravimite ja haiglatarvikute hulgimüügiga. Ravimi hulgimüügifirma Magnum Medicali käive oli 2018. aastal enam kui 234 miljonit eurot ning kasum 2,5 miljonit.

Kusjuures kui vaadata Linnamäele ja Vendelinile kuuluvat Magnum Gruppi, mis nii hulgimüügifirmat kui apteeke haldab, siis saab teada, et kokkuvõttes teenisid nad 2018. aastal ligi 1,9 miljonit kasumit. Sellele aitab tugevalt kaasa hoopis grupi kolmas ettevõte, Allium UPI OÜ. Tegemist on haiglatarvikute, meditsiinitehnika, toidulisandite ja apteegikosmeetika hulgimüügifirmaga. Nende klientideks on praktiliselt kõik tervishoiuasutused, hooldekodud ja apteegid üle kogu riigi. See ettevõte oskab suurest käibest ka kopsaka kasumi välja pigistada. 2018. aastal oli käive 53,4 miljonit ning kasum 5,2 miljonit eurot.

Oma osa plusspoolele annab ka Magnum Veterinaaria AS, mis tegutseb loomaravimite turul. 18 miljonit käivet ja 1,23 miljonit kasumit on väga kena tulemus.

Tamro Eesti, mille alla kuulub ka Benu Apteek Eesti OÜ, suutis neid ravimite hulgimüügi valdkonnas 2018. aastal isegi edestada. Käive oli küll enam kui 100 miljonit eurot väiksem (124 000 000), kuid kasuminumber oli 2,7 miljonit.

Kolmas tegija hulgimüügiturul on Apteekide Koostöö Hulgimüük, mis aga kasumiga ei hiilga. 84,85 miljoni eurose käibe juures tegid nad vaid 130 000 eurot kasumit. Muide, üks omanikke on Margus Linnamäe vend Aivar Linnamäe, kel on ettevõttes 46,87-protsendiline osalus.