Püsiv maksejõuetus kuulutati välja 335 äriühingul ja see arv väheneb stabiilselt juba kuuendat aastat järjest. Võrreldes 2015. aastaga kahanes pankrotistunud ettevõtete arv 12% ehk 41 ettevõtte võrra.

Ka 2017. aastal suure tõenäosusega pankrotistumise tase ei muutu, selgus Creditinfo Eesti AS pankrottide paneeluuringust.

Pankrotistunud ettevõtete arv

Pankroti väljakuulutamiseni jõuavad Eestis vaid suuremad ettevõtted. Samal ajal ligi kolm tuhat ehk 89% võlgadega ettevõtetest kustutati registrist pankrotimenetlust algatamata.

Keskmiselt pankrotistus 1,6 ettevõtet tuhande ettevõtte kohta. Kõige enam pankrotistusid ettevõtted majutus ja toitlustussektoris, ehituses ning töötlevas tööstuses, kus pankrotistumise tase on traditsiooniliselt kõige kõrgem.

Kõrgeima pankrotistumise tasemega maakond on Pärnumaa, kus pankrotistus 2,8 ettevõtet tuhande ettevõtte kohta ning madalaima pankrotistumise tasemega maakonnad Võru-, Hiiu- ja Jõgevamaa.

Pankrottide arv maakondade lõikes

Kümnest suurimast 2016. aastal pankrotistunud ettevõttest seitse tegutses hulgikaubanduses, kaks tegeles mootorikütuse hulgimüügiga, kaks metallide müügiga ning üks toidukaupade, alkoholi ja tubakatoodete müügiga. Suurim pankrotistunud ettevõte oli mootorikütuse hulgimüüja Mareenos Grupp OÜ.

Suurimad pankrotistunud ettevõtted

Keskmine 2016. aastal pankrotistunud ettevõte oli kuue töötajaga, müügituluga kuni 0,2 miljonit eurot, pea olematu omakapitali ja kahjumiga töötav väikeettevõte. Paljudel esineb viimasel aastal kasvav või pidev maksuvõlg ja suureneb lühiajaliste kohustuste summa. Ligi 99% pankrotistunud ettevõtetest said oma viimasel aktiivsel tegutsemisaastal madala Creditinfo Reitingu (BB, B, C, U).