Ehkki veel septembri lõpus teatas Eesti edukaima võistlushobuse A Big Boy omanik Heiti Hääl, et hoolimata arvukatest pakkumistest ei ole tal plaanis hobust maha müüa, kinnitas ta eile, et Eesti ratsaspordi ajaloo rekordtehing on sama hästi kui tehtud.

Mis hinnaga täpselt A Big Boy maha müüakse, ei avalda Hääl enda sõnul ealeski. Fakt on aga see, et pärast septembrikuiseid maailmameistrivõistlusi lükkas Hääl tema lauale pandud kolme miljoni eurose pakkumise tagasi. Järelikult pidi omaniku meele muutmiseks tõstma hinna märgatavalt kõrgemale. „Täna (eile – H. R.) õhtul saabub lõplik selgus, enne seda ei taha laskmata karu nahka jagada,” ütles Hääl. Põhitingimustes on tema sõnul siiski kokku lepitud, suksul tuleb veel läbida näiteks meditsiiniline kontroll. A Big Boy elab praegu juba uues tallis ning ratsasportlane Rein Pill on hobusega hüvasti jätnud.

Tehinguni viivad sündmused said alguse ühest Eesti sporthobuste kasvatajate seltsi juhatuse esimehele Raigo Kollomile tehtud telefonikõnest. Kollomi sõ­nul oli helistajaks keegi tagasihoidlik naisterahvas, kes ennast ei tutvustanud, ent päris A Big Boy omaniku kontaktandmeid. „Ütlesin talle otsesõnu, et seda hobust ei müüda niikuinii, proovitud on juba väga kõrgete summadega. See ei ehmatanud teda üldse,” meenutas Kollom. Naine olevat tema sõnul öelnud, et tahab selle hobuse kinkida oma abikaasale või sõbrale.

Utoopiline hind

Kuuldus hobuse müügist on ringelnud asjatundjate seas juba umbes nädala. Sama kaua on räägitud ka, et A Big Boy uus perenaine ei ole keegi muu kui kuulsa Kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassise ainuke järeltulija ning kunagi maailma rikkaima teismelise tiitlit kandnud Athina Onassis-Miranda. Tema abikaasa on Brasiilia ratsanik Alvaro Alfonso de Miranda Neto, kahekordne olümpiamedali omanik ning praegu maailma üks kõvemaid ratsutajaid.

Veel septembris ütles Hääl, et ehkki hobust osta soovijad on võtnud tema ukse taga järjekorda, ei suuda ta määrata hobuselt saadava positiivse emotsiooni hinda, mistõttu välistab A Big Boy müügi. „Küllap siis nüüd oskasin selle määrata,” lausus Hääl eile. Ta rääkis, et endale väga kalli hobuse müümisel öeldakse huvilistele hind, mida hobuse omanik ise peab utoopiliseks. „Juhtus, et keegi oli nõus seda hinda maksma.”

Ehkki Eestis üles kasvanud hobuse täpset müügihinda teavad tõenäoliselt vaid Hääl ja ostja, võib Raigo Kollomi sõnul arvata, et tegemist võib olla läbi aegade ühe kallima, kui mitte kõige kallima võistlushobusega tehtud tehinguga. „Juba üle küm­ne miljoni krooniseid tehinguid tehakse harva,” lausus ta.

A Big Boyga ratsutas Eesti edukamaid ratsutajaid Rein Pill. „A Big Boy oli kindlasti mu elu parim hobune. Teistest paremaks tegid ta kõik head omadused ja halbu omadusi tal peaaegu ei olnudki,” lausus Pill eile napisõnaliselt. Pill tunnistas, et järgmistel võistlustel hobuse teise ratsanikuga nägemine rõõmustavat tunnet ei tekita. „Lähen igal juhul juurde ja patsutan teda,” ütles ta siiski.