Maksuameti andmetel ületab ettevõtte maksuvõlg 650 000 eurot, kusjuures lõviosa moodustavad tasumata ressursitasu (327 583 eurot) ja saastetasu (294 885 eurot). Selle tasumiseks on kokku lepitud maksegraafik.

Heiti Hääl ütles Äripäevale, et tegemist on ettepanekuga riigile ressursitasu ajatamiseks. "Kiviõli Keemiatehasel pole maksuvõlga. Eesti Energia peatas augustis põlevkivi ostmise meilt ja ligi 400 000 tonni põlevkivi seisab kasutamata," ütles ta. Selle kasutamata põlevkivi eest soovib Kiviõli Keemiatehas tasaarveldust. "Selle nimetamine maksuvõlaks pole õige," ütles Hääl.

Võlad jätavad aga augu ka kohalike omavalitsuste kukrusse. Nii kirjutab tänane Põhjarannik, et Sonda vald seisab aasta lõpus silmitsi eelarveauguga, sest kaevandamisõiguse tasu mittelaekumise tõttu on eelarves puudu 100 000 eurot, mis võib viia olukorrani, kus vald ei suuda oma töötajatele palka maksta.

Kiviõli Keemiatööstusel - nagu ka kogu Eesti põlevkiviõlitööstusel - on 2015. aasta möödunud küllaltki keeruliselt, kuna põlevkiviõli maailmaturuhind on liikunud käsikäes nafta hinnaga. 2015. aasta on aga naftaturul toonud uued hinnalangusrekordid, kus toorme hinnad on langenud pea 3 korda, võrrelduna möödunud aastatel saavutatud hinnatipust. Antud olude raames on suur väljakutse majandada põlevkivitööstust, kus ühelt poolt on vajadus suuremate keskkonnainvesteeringute järele ning teisalt tagada riigi poolt soovitud aina suurenev maksutulu. Märkimisväärne on siin tõdemus, et hoolimata aasta alguses toimunud maksutõusust toob uus aasta taas põlevkivisektori-spetsiifiliste maksude tõusu, muutes olukorda tööstuste jaoks veelgi keerulisemaks.

Kuigi põlevkiviõli maailmaturuhind on liikunud käsikäes naftahinnaga madalseisu - pannes nii raskesse olukorda kogu Eesti põlevkivitööstuse - ei ole Alexela Group ega meie tütarettevõte Kiviõli Keemiatööstus maksuvõlglane riigi ees.

Ettevõte selgitab oma kodulehel, et on kasutanud seadusest tulenevat võimalust ajatada riigipoolne maksukohustus, tagades riigile maksude laekumise kokkulepitud graafiku alusel, sh. koos intressidega. Esimese graafikujärgse makse on tehtud juba novembrikuus ning jätkatakse kokkulepitud makseplaaniga. "Oluline on ka märkida, et ajatatud on vaid ressursi- ja saastetasuga seosnev maksukohustus, kõiki teise riigimakse tasub Kiviõli Keemiatööstus kogumahus igakuiselt," tetatab ettevõte.

Lisaks kinnitab ettevõte, et mõistavad kohalike omavalitsuste muret ning on pidevas dialoogis muuhulgas ka Sonda vallavalitsusega, andes ülevaate sektori hetkeseisust.