Eelmise aasta oktoobris-novembris vaikselt alguse saanud soodusmüügid kulmineeruvad sel aastal jaanuaris kuni 80 protsendi suuruste allahindlustega. Mida aeg edasi, seda odavamaks hinnad jaanuaris muutuvad, lubavad keskuste juhid.

Kristiine kaubanduskeskuse turundusjuht Kaidi Laur ütles arileht.ee-le, et allahindlustel tasub igal juhul silm peal hoida, kuna nii ulatusliku ja laia valikuga allahindlusi ei ole varasematel aastatel Eestis olnud ja võib juhtuda, et lähiaastatel ka ei tule.

"Kui keegi tahab mantlit või saapaid osta, siis soovitan sellel aastal selle ära osta," ütles Laur.

Lauri sõnul võib allahindlusi vabalt võrrelda välismaiste allahindlustega. "Räägitakse, et välismaal on head allahindlused, aga ma arvan, et sel aastal võime julgelt öelda seda, et Eestis on allahindlused täpselt sellised nagu mujal," rääkis Laur.

"Allahindlusi tehakse kaubanduses kogu aeg, aga erakordne on see, et need kestavad," ütles Rocca al Mare kaubanduskeskuse juhataja Mati Pops. "Kaupa on rohkem kätte jäänud. Eelmine talv on oli teatavasti selline kehvavõitu."

Lisaks soodsatele hindadele on tarbijatel tänavu suurem valikuvõimalus, seda nii toodete kui ka näiteks riiete ja jalanõude puhul sobivate numbrite näol.

Suurimad allahindlused riietel

Kõige enam langevad riidekaupade, jalanõude, aga ka kodust pudi-padi müüvate kaupluste, nagu näiteks Superbox, pakutavate toodete hinnad.

"Eks see ole selline traditsiooniline asi, et kõige suuremad juurdehindlused ja ka kõige suuremad allahindlused tehakse rõivaste ja jalatsite puhul," sõnas Ülemiste keskuse tegevdirektor Guido Pärnits.

Tegemist pole siiski sellega, et rõivakaupmehed oleksid kuidagi ahnemad kui elektroonikakaupmehed. "Rõivaste puhul on müügiperiood lühem kui elektroonikatoodetel," selgitas Pärnits.

"Lõppude lõpuks ma võin müüa seda telekat ka järgmisel aastal. Rõivastel on oluline hooajalisus. Enamik rõivaid on järgmisel aastal vana kaup, mida müüakse outlet`ides, jäetakse lihtsalt seisma või müüakse hooaja lõpus väga odavalt maha. Selleks, et kaupmees saaks mõisliku kasumi kätte, on vaja hinnad hinnata alguses väga kõrgelt üles."

Ärimehed püüavad kasumit maksimaliseerida Eestis samamoodi nagu USA-s. "Kui maksimaliseerimise käigus keegi väidab, et eestlane on loll ja ei oska oma kauplusi majandada, siis ma arvan, et see kes nii väidab, on ise asjakauge," ütles Pärnits.

Sama meelt on Kristiine keskuse turundusjuht. "Miks Eestis on kaubad kallimad, on ikkagi seesama loogika, et siin on vähe inimesi. Kahjuks ei saa müüa kvantiteeti nii nagu näiteks Hispaanias, kus ostetakse tunduvalt rohkem. Seetõttu on paratamatu, et Eestis on riiete hinnad natuke kõrgemad, et kasumit kätte saada," rääkis Laur.

Alanud aasta soosib tugevaid

Alanud aastal müüvad kaupmehed Lauri sõnul oluliselt väiksema kasumiga, kui seda eelnevatel aastatel tehtud on. Kaubanduskeskused võivad tihedamini korraldada sooduskampaaniaid.

Pärnitsa sõnul võib alanud aastal kaupmeestelt oodata ettevaatlikumat käitumist kaupade sisseostmisel. Hinnalangus võib, aga ei pruugi tema sõnul tulla, kuna kaupmehed on tugevalt seotud teiste osapooltega, kes peaksid samuti tingimustes järele andma.

Rocca al Mare kaubanduskeskuse juhi sõnul tuleb kohanemisaasta. "Need, kellel on jalad maas, need arvatavasti lähevad ka edasi täpselt samamoodi ja elavad kõik ajad üle. Need, kes äkki alustasid ja hindasid riske üle, neil võib tekkida raskusi," ütles Pops.