Audit toob muu hulgas välja, et Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) tegi 2008. aastal oste kokku 450 miljoni krooni eest, kuid ei korraldanud seejuures ühtegi riigihanget ehk eiras riigihangete seadust, kirjutab Äripäev. "Tallinna linna tahe oli, et kõik linnale kuuluvad äriühingud määratleksid end hankijana, kuid ITK pole seda vajalikuks pidanud ja tegutses oma parema äranägemise järgi, leides seejuures, et riigihanke korraldamine on kallis ja aeganõudev protseduur," leiab riigikontroll.

ITK vastas riigikontrollile, et tervishoiuteenuseid osutava äriühingu eesmärk on teenida tulu, mistõttu on haigla tegevus äri ja hankeid saab korraldada vaid haigla sisemist hankekorraldust järgides. ITK nõukogu liikmed on eri meelt, kas haigla peaks riigihankeid korraldama või mitte. Nõukogu liige Peeter Mardna ei näe haiglal süüd ja leiab, et ITK on käitunud seaduslikult. "Haiglal on tehtud selle kohta juriidiline ekspertiis, mis ütleb, et ITK pole rikkunud riigihangete seadust," ütleb Mardna ja lisab, et meditsiinivaldkonnas on praktiliselt võimatu riigihangete seaduse järgi tegutseda.

Tallinna abilinnapea, ITK nõukogu liige Merike Martinson leiab, et nii äriühingud kui ka sihtasutused peavad kõik olema hankekohustuslased. "Kui seda otsustati, oli nõukogus kahesugust arvamust. Mina olen seisukohal, et tegelikult oleks pidanud ITK olema hankekohustuslane, ehkki seaduse järgi pole. Lõpuks jäigi see juhatuse enda otsustada," ütles Martinson.

ITK nõukogu esimees Vilja Savisaar ei näe haiglal mingisugust süüd. "Ma ei näe, et me oleksime rikkunud seadust. ITK on aktsiaselts, teenib kasumit ja tema teenused maksab kinni kindlustus. Käitume vastavalt riigihangete seadusele," ütleb Savisaar. "Riigikontroll on öelnud igasuguseid asju! Siin on tegemist sisuliselt poliitilise tellimusega ja kui aktsepteerite meie vastuväiteid, sean ma kahtluse alla riigikontrolli pädevuse," ägestub Savisaar. "Need süüdistused, mida riigikontroll on meile esitanud, pole seaduslikud ja on suvalised. Pealegi tunnistab ka riigikontroll, et riigihangete seadust tuleb muuta." Ta lükkab ümber väite, justkui Tallinna linn oleks linna äriühingutel käskinud hankijateks hakata. "Tallinna linn ei võtnud tol korral seisukohta ja ITK on lugenud seadust. Kuna ITK on äriühing, siis ta nii ka käitub."

Haigekassa juhi Hannes Danilovi sõnul on tegu pigem eetilise probleemiga. "Tegemist on avaliku rahaga ja leian, et hankeid korraldada oleks eetiline. Aga kuna praegu seadus lubab ka mitte korraldada, siis on see puhas otsustamise küsimus," ütleb ta. "Teine võimalus on muuta haiglate juriidilist vormi. Praegu pole keelatud olla äriühing. See on rohkem selline eetika küsimus - kas sa tahad, et su hanked on läbipaistvad, kui sa kasutad avalikku raha, või mitte? Kedagi sanktsioneerida ei saa, sest kõik vastab reeglitele."