Ajaleht toob välja, et G4S-ile makstakse tühja. Medway vanglas on täna 76 kinnipeetava asemel 47. Valitsus maksab aga endiselt 76 eest.

Briti varivalitsuse siseminister Andy Burnhami sõnul on valitsuse ja turvafirma suhted liiga lähedased ning ühiskond hakkab kaotama kannatust.

Kõige selle taga on aga väga inetu lugu, mis G4Si viimasel ajal saatnud on. Medway vanglasse ei ole pärast selle skandaali puhkemist saadetud ühtegi noort. Seetõttu ongi vanglas 29 kohta vabad.

Kuu alguses avalikutas BBC saade Panorama loo, kus reprorter oli maskeerunud Medway vangivalvuriks. Lepingu alusel peavad seda ametit G4Si töötajad. Reporter andis teada, kuidas vanglas olevaid lapsi rünnati ja kasutati üleliigset vägivalda. Hiljem valvurid kiitlesid oma saavutustega kolleegide ees.

Videosse on jäänud seegi, kuidas valvurid räägivad vabalt sellest, kuidas erinevaid andmeid nii esitada, et vägivaldseid juhtumeid paremas valguses näidata. Reeglite järgi on nii, et kui kakluses osaleb enam kui kaks last, siis tähendab see, et valvurid on lasknud olukorra kontrolli alt välja. Turvafirma saaks kaela kõvad trahvid. Videolt on näha, kuidas valvur ütleb: „Kui intsidendis osaleb neli last, siis me jagame selle pooleks ja G4S ei saa trahvi."

Videos on näha ka selged vägivaldse käitumise juhtumid valvurite poolt. Ühes videos ütleb noormees, et ta ei saa hingata, kui valvur talle kõri peale vajutab.

Kehv ajalugu

G4Sil on noortevanglatega seoses kehv ajalugu. 2004. aastal suri 15-aastane noormees, kui kolm täiskasvanud valvurit ta Rainsbrooki vanglas kinni võtsid. Enne surma hüüdis noormees, et ta ei saa hingata.

G4Si käes on kolme briti noortevangla valvamine. Medwayle lisaks Oakhill ja Rainsbrook. Viimane leping võeti ettevõttelt siiski ära pärast järjekordset juhtumit. Uus firma pole veel aga tööle asunud, seega tegutseb vanglas siiani G4S.

The Guardiani uurivad ajakirjanikud said 2014. aastal jälile, kuidas 14 lapsega käituti vanglas seadusevastaselt. G4S ja teine firma Serco pidid maksma 100 000 naela kahjutasu. Rainsbrookis alandati vange ning tehti rassistlikke kommentaare. Kuus töötajat vallandati.

G4S saab noortevangla valvamise eest kõva tasu. Aastas teenitakse ühe lapse pealt 138 051 naela. Skandaal nende ümber on kestnud 24 päeva ning vanglas on tekkinud 29 vaba voodikohta. Valitsus on firmale sel ajal maksnud nagu midagi ei oleks juhtunud. Nad on teeninud 263 242 naela pelgalt tühjade voodikohtade eest.

G4S andis pärast skandaali puhkemist teada, et nad on vallandanud seitse töötajat. The Guardiani andmetel on see arv tõusnud 11 töötajani.

„G4Sil on selgelt valitsusega liiga soojad suhted. Valitsus on neil ümber sõrme keeratud. Mis iganes juhtub, G4S ei kaota. Isegi kui on selgelt näha, et nad on süüdi räigetes tegudes, ei juhtu midagi ja nad teenivad veel rohkem raha," ütles Burnham.

Ta lisas, et G4S-ile ei tohiks maksta inimeste eest, keda nad ei valva. Eriti kui on tulnud ilmsiks nende töötajate väärkäitumine. G4S peaks selle raha kohe tagasi maksma ning üle peaks vaatama kõik lepingud, mis valitsusel G4Siga on.

Justiitministeeriumi sõnul on neil G4Siga leping, mis ei sõltu valvatavate inimeste arvust. See on standardleping.

Ministeerium laseb aga koostada raporti, mis analüüsib süsteemis toimuvat ning aitab teada saada, kuidas parandada nende noorte inimeste kohtlemist, kes on riigi valve all. Raport peaks valmima selle aasta jooksul.