Leonardo Da Vinci, Michaelangelo, Albert Einstein, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Henry Ford ja Pelé. Omas valdkonnas väga edukad inimesed, kuid selgub, et looduse poolt ei pruukinud edu neile sugugi olnud ette nähtud. Nad olid või on kõik vasakukäelised.

Harvardi ülikooli Kennedy kooli ökonomist Joshua Goodman leidis hiljutises uuringus, et vasakukäelised, keda on maailma populatsioonist ligi 12%, on paremakäelistega võrreldes kehvemas seisus.

Ta ütleb oma uurimustöös järgmist: „Vasakukäelistel on majanduslikus ja statistilises mõttes võrreldes paremakäelistega selgeid puudujääke." Ta väidab, et see kehtib ka siis, kui arvestada lisaks faktoreid nagu tervislik seisund imikueas ning perekondlik taust.

Goodman kogus andmeid nii USAs kui Suurbritannias. „Paremakäelistega võrreldes saavutavad vasakukäelised kognitiivsetes testides kümnendiku võrra madalamaid tulemusi. Neil on enam emotsioonidega seotud ja käitumuslikke probleeme. Neil esineb ka raskusi õppimisel nagu näiteks düsleksiat ehk võimetust õppida lugema. Nad ei jõua õppides sama kaugele ning töötavad kohtadel, kus nõutakse vähem kognitiivseid oskusi."

Goodman leidis, et vasakukäelised teenivad reeglina 10-12 protsenti vähem kui paremakäelised. Selle põhjuseks on see, et kokkuvõttes õpivad vasakukäelised ligi aasta aega vähem kui ülejäänud 88% inimestest.

Miks ikkagi vasakukäelised kehvemas seisus on?

Goodman väidab, et ta märkas korrelatsiooni madala sündivuse ja vasakukäelisuse vahel. See tähendab, et paljudel juhtudel on tegu üsasisese traumaga. Ta väidab, et on kaht liiki vasakukäelisi: need, kel on vasakukäelisus DNAs ehk geneetilised vasakukäelised ja need, kelle vasakukäelisus tuleneb sellest, et nad kannatasid ema raseduse ajal trauma või stressi all. Neid kutsub uuring keskkonnast tingitud vasakukäelisteks.

Asi kisub keeruliseks

Need vasakukäelised, kelle ema on samuti vasakukäeline ei kannata uuringu järgi ka kognitiivsete häirete all. Samas vasakukäeliste emade paremakäelistel lastel on samad probleemid nagu keskkonnast tingitud vasakukäelistel.  

Oma blogis ütles Goodman: „Teisi sõnu, vanemate ja laste erinev käelisus on sama oluline kui vasaku- ja paremakäelisus ise."

Toome siinkohal välja veel mõne vägagi eduka vasakukäelise:

Barac Obama, Bill Gates, Oprah Winfrey, Jimi Hendrix, Marie Curie, Aristoteles aga ka näiteks Ned Flanders (Simpsonid).

Kõike seda võib aga vaadata ka teisest küljest. Edukad vasakukäelised on järelikult pidanud nägema rohkem vaeva, et oma positsioonile jõuda.