A-Tolliteenuste pankrotihaldur Urmas Tross ütles ETAle, et ettevõttel puudub vara täielikult. Seni on ettevõtte vastu 5,8 miljoni kroonise nõude esitanud AS Sampo Eesti Varakindlustus, kuid sellele võib tulla lisa teistelt võlausaldajatelt.

"Enne ettevõtte pankrotti on toimunud omaniku ja juhtkonna vahetus, kusjuures uus juhtkond ei tunne üldse ettevõtte tegevust," ütles Tross. "Uuel juhatuse liikmel ja ainuomanikul pole ei elu- ega asukohta. Üks nõukogu liige tunnistas kohtule, et tema allkiri on võltsitud ning ta kuuleb kohtu käest esimest korda enda nõukogu liikmeks määramisest," rääkis pankrotihaldur.

Pankrotihalduri sõnul kuulutakse tavapäraselt vara puudumisel pankrot raugenuks, kuid Sampo Eesti Varakindlustus andis kohtule lubaduse ise pankrotimenetlust rahastada. Sampo nõue A-Tolliteenuste vastu tekkis ettevõtte eelmiste omanike ajal, eelmisteks suuromanikeks olid Valior Grupiga seotud isikud.

"Arvan, et ma ei kommenteeri neid asju," ütles ETAle Valior ASis töötav endine A-Tolliteenuste ASi nõukogu esimees Madis Hermo, vastates küsimustele, mis asjaoludel A-Tolliteenused uuele omanikule üle läks ning kuidas ta kommenteerib allkirja võltsimist.

Pankrotihalduri sõnul veendus allkirja ilmsetes võltsimistunnustes ka kohus. Võltsimise ning petturluse tõttu võib A-Tolliterminaali endisi juhte ja omanikke oodata kriminaalasi.

A-Tolliteenuste AS oli halduri sõnul arvestatava tegevushaardega ettevõte. Valior on Eestis arvestatav alkoholi- ja muude jookide turustaja ning reklaamikampaaniate korraldaja.

Tartu maakohus kuulutas A-Tolliteenuste ASi pankroti välja 22. jaanuari kohtuotsusega. Võlausaldajatel on aega esitada oma nõudeid kahe kuu jooksul, esimene võlausaldajate koosolek toimub 15. veebruaril.