Enampakkumisel on Delta Land LCC osa nimiväärtusega 50 Aserbaidžaani manatit ja Seaside Residence Baku rahaline nõue summas 1,7 miljonit eurot, teatas BNS.

Varasema, 21. septembril toimuma pidanud enampakkumise haldur tühistas. Saarma kommenteeris siis, et enampakkumise ärajätmine oli puhtalt tema otsus ning asja ei ole võimalik täpsemalt kommenteerida.

Septembri enampakkumisel oli ühiselt müügis oleva vara alghind 100 000 eurot, mis on sama ka uuel, 29. novembril toimuval enampakkumisel.

Prokuratuur on esitanud investeerimiskelmuse täideviimise süüdistuse pankrotis Seaside Residence Baku juhatuse liikmele Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Gild Partnersi asutajale Tõnis Haavelile ning tema äripartneritele Harles Liivile ja Šarūnas Skyriusele. Samuti on süüdistus esitatud ettevõttele Gild FAS.

Ajavahemikul 18.–26. juulini 2007. aastal korraldas Gild FAS kinnise Seaside Residence Baku võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot. Emiteerimise eesmärk oli koguda rahalisi vahendeid, et osta 147 hektarit maad Aserbaidžaanis Bakuu oblastis, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning seejärel maa müüa.

Võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus ilmnes mitmeid täitmata või tingimustele mittevastavad asjaolusid, millest ei teavitatud prokuratuuri selgitusel potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni läbiviimist. Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima, selgitas prokuratuur. Rahalisi vahendeid laekus kokku üle 12 miljoni euro.

Eelkirjeldatud võlakirjade emissiooniga seotud investorid oma raha tagasi ei saanud ega sellest kasumit ei teeninud. Kriminaalmenetluses on tsiviilhagi esitanud üle kolmekümne kannatanu.

Gild FAS-i investeerimiskelmuse süüasja menetluspooled leppisid teisipäeval Harju maakohtus toimunud eelistungil kokku, et kohus hakkab kaasust arutama järgmise aasta augustis.

Harju maakohus kuulutas Seaside Residence Baku pankroti välja 2010. aasta sügisel. Ettevõte taotles oma pankrotti ise.