Halinga kaubakeskust haldava aktsiaseltsi Halinga Puu ajutine pankrotihaldur Tiit Veer esitab järgmise nädala algul Pärnu linnakohtusse aruande firma varade ja võlgade kohta.

Võla suurus on esialgse seisuga 6,5 miljonit, aga pankroti väljakuulutamise ajaks lisanduvad viivised ja intressid tõstavad summa ligi 7,3 miljoni kroonini, ütles pankrotihaldur. "31. detsembri seisuga oli võlg igatahes nii suur, et pankrot on ilmne. Seda enam, et vara enam juurde ei tule," selgitas Veer. "Võlad on suuremad kui vara tegelik väärtus, tegemist on puhta pankrotiseisuga."

Veeri sõnul on üks suuremaid võlanõudjaid Hoiupank, millele Halinga Puu on koos viiviste, intresside ja trahvidega võlgu 1,8 mijonit krooni. Maksuvõlad Pärnu maksuametile, haigekassale, pensioniametile ja tolliametile on kokku ligi 3 miljonit. Võlad kauba ja teenuste eest erinevatele juriidilistele isikutele ulatuvad 1,7 miljoni kroonini, lisas Veer. "Firmade loetelu on piisavalt pikk, nende hulgas on mitu Soome osaühingut. Näiteks osaühingule Halinga Soomes võlgneb Halinga Puu 980 000 krooni, teised võlad on kümnetes tuhandetes," täpsustas pankrotihaldur.

Aktsiaseltsi võlg oma 13 töötaja ees on Veeri andmetel 137 000 krooni.

Pankrotihalduri sõnul on aktsiaseltsile Halinga Puu kuuluva vara tegelik väärtus üle 6 miljoni krooni, millest suurema osa moodustab hoonestusõigus. "ülejäänu on sõidukid, mööbel, tööpingid, soojendusagregaadid, puurimismasinad, tõstukid, elektrisaed, keevitus- ja pesuagregaadid, soojaveeboilerid ja muu taoline," lausus Veer.

Pankrotihalduri andmetel kuulub lõviosa Halinga Puu aktsiatest Soomes elavale Toivo Järvinenile, tema endisele elukaaslasele Aime Hinnovile ja nende pojale Rauno Kalevi Järvinenile. Neljas aktsionär on firma juhatuse esimees Ivan Lehmus. "Ma pole jõudnud uurida, kas ja kuidas on aktsiate eest tasutud," lausus Veer.

Aktsiaseltsi tegevjuhtkonna hinnangul põhjustas firma maksejõuetuse vale majandustegevus. "Teenitud raha majandati ebaotstarbekalt. Kasum, mille äri seisukohast oleks pidanud investeerima kauba ostmisse, suunati kompleksi ehitamisse, ootamata ära, millal firma jalad alla saab," tõdes Veer.

Otsesed juhtimisvead selguvad pankrotimenetluse käigus. "Ma ei taha väita, et seal oli midagi ebaseaduslikku, aga seda ei saa ka välistada," lisas Veer.

Majanduselu Halinga kaubakeskuses on hääbumas. Kui üks pood ära kukub, siis selle võrra käib vähem rahvast ka teistes poodides, nentis Veer. Ta lisas, et Halinga ebaedu sai alguse pärast Härma kaubahoovi avamist, mis asub samuti Tallinna-Pärnu maantee ääres.

Eelmise aasta lõpus rentis aktsiaselts Halinga Puu kogu müügipinna osaühingule Libatse Hovi, millel omakorda on hulk allrentnikke. Pärast pankroti väljakuulutamist rendilepingut ei lõpetata, sõnas Veer. "Põhimõtteliselt on kauplustel võimalik ka uue ostja puhul majja jääda."

Halinga kaubakeskuse kingakaupluse müüja ütles Eesti Päevalehele, et keskuse töötajad ootavad selle mahamüümist uuele omanikule. "Oluline on, et tuleksid inimesed, kes korralikult asja ajavad," lausus müüja. Ta lisas, et peab Halinga allakäigu põhjuseks juhtkonna vigu asjaajamisel. Otseselt pidas müüja silmas Halinga endist tegevdirektorit Aime Hinnovit. "Kus ta praegu on, ei tea keegi," lisas ta.

Mitmed Hinnovile suuri summasid laenanud inimesed on Eesti Päevalehele väitnud, et otsivad naist tulemusteta juba peaaegu pool aastat.

ANU SAARE