Nõude aluseks on möödunud aasta veebruaris Terele müüdud üle 800 tonni toorpiima, mille eest esitatud arved on Terel tänaseni tasumata, teatas Halinga Piimajõe farm ajakirjandusele.

Halinga farmi omaniku Raul Peetsoni sõnul teeb Tere praegu nägu, nagu poleks ei piim ega arved kunagi liikunudki. "Kui kaks kuud tagasi algatati Tere saneerimismenetlus, eeldasime ka enda kaasamist võlausaldajate ringi. Tegelikult pole Halinga tänaseni saanud ei Tere saneerimisteadet ega saneerimiskava. Samuti ei ole meie nõuet saneerimismenetluses ümber kujundatud," selgitas Peetson.

AS Tere sai Halinga Piimajõe farmist 2015. aasta veebruari kolme nädala jooksul 803 120 kg toorpiima, mille eest pidanuks Tere tasuma 244 130 eurot. Koos rohkem kui aasta jooksul kogunenud viivistega oleks nõudesumma isegi veidi üle 710 000 euro. Hagiavalduses seisab, et lähtudes menetlusökonoomikast, ei pööra OÜ Halinga viivise nõuet täielikult täitmisele ning esitab Tere vastu viivisnõude osaliselt ehk 255 870 euro ulatuses, mis koos põhinõudega teeb kogunõudeks 500 000 eurot.

“800 tonni toorpiima on umbes kaks kolmandikku Halinga kuutoodangust. Sellise koguse niisama minna laskmist ei saa lubada endale ükski piimafarm,” ütles Peetson. “Nii piimatootjad, kui põllumajandustootjad laiemalt, on praegu kriisiolukorras, kus igaüks tõmbab tekki enda poole ja kõigile ei jagu. Meie majanduslik olukord oleks aga hoopis teise näoga, kui Tere kokkulepetest kinni peaks ja tehtud töö eest ette nähtud tasu ei peaks kohtu abil välja nõudma.“

OÜ Halinga asub Pärnu-Jaagupi lähedal Langermaa külas 1992. aastast ning on piirkonna suurim ettevõte ning tööandja. 2012. aasta novembris avas OÜ Halinga Põhjamaade suurima laudakompleksi, mis läks maksma üle 6 miljoni euro. Halingal on 2400 lüpsilehma kohta, millest täidetud on praegu 1700. Kokku on neljas farmis 3600 veist. Ettevõte on olnud korduvalt Äripäeva Pärnumaa edukaimate ettevõtete ja põllumajandustootjate TOP 100 hulgas.