Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi kirjutas oma blogis, et Nord Pool Spoti otsus laieneda Lätti ja Leetu ilma, et selleks vajalikud eeltingimused oleksid olnud nendes riikides täidetud, oli tehtud kiirustades ja tuleb tõsiselt analüüsida, kas Eesti peaks olema Läti ja Leedu energiaturuga ühendatud või mitte.

Veskimägi sõnul on täiesti mõistmatu olukord, kus enamus tundidel on Lätis-Leedus hind 100-200 eurot tunnis, kuid vaatamata sellele soovivad sealsed elektritootjad müüa ööpäevas ainult ca 2900 MWh elektrit, mis tähendab 120 MW tunnis Läti-Leedu peale kokku. Enamik elektrikaubandusest käib tema hinnangul Lätis-Leedus seega elektribörsi väliselt.

Veskimägi avaldust on Sutteri sõnul raske hinnata. "Kuigi Lätis ja Leedus on börsil kaubeldavad mahud väiksemad kui Eestis, on käesoleval aastal Leedus umbes 80 protsenti ja Lätis pool tarbimisest kaubeldud Nord Pool Spoti börsi kaudu," rääkis ta.

"Arvestades, et Eesti kauplemispiirkond on avatud alates 2010. aasta 1. aprillist, aga Leedu piirkond on avatud alates 2012. aasta 17. juunist ja Läti käesoleva aasta 3. juunist, ei saa seda tulemust siiski väga halvaks pidada."

Nord Pool Spot kui turu operaator ei saa Sutteri sõnul kindlasti võtta ainukesena vastutust, sest turgude arendamine - seaduseandjad, regulaatorid, süsteemioperaatorid, turuosalised - on paljude osapoolte ühine vastutus.

Läti ja Leedu turul oli elektrihind tänaseks fikseeritud kõrgel 108,44 eurol Mwh eest ja Eesti turul 93,94 eurol Mwh eest. Homsed hinnad on umbes kolmandiku jagu alla tulnud. 

"Börsil ei saa hind olla anomaalselt kõrge, vaid hind sõltub müügipakkumistes, ostupakkumistest ning turule antud riikidevahelistest ülekandevõimsustest. Nii on viimastel päevadel hoopiski kõrge hinna taga olnud tootmis- ja ülekandeprobleemid Soomes ning Eestist on elekter liikunud ka Soome poole," kommenteeris Sutter.

"Iga situatsioon on erinev ja peegeldab antud tunni nõudluse ja pakkumise suhet. Võin kinnitada, et alates Läti turupiirkonna avamisest on igal päeval ja tunnil olnud Balti turul piisavalt nii ostu- kui ka müügipakkumisi, et arvutada elektri hind igale riigile."