Riigi Kinnisvara AS (RKAS) saatis väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse käigus 8. oktoobril seitsmele pakkujale Koger&Partneritest poolelijäänud Koidula piirijaama kolme hoone ehituse hankedokumendid. 5. novembril kvalifitseeris RKAS neist kuus. 9. novembril tunnistati võitjaks YIT, kelle pakutud hind 69,5 miljonit krooni oli 4,5 miljonit väiksem kui teiseks jäänud Nordeconil. RKASi ja rahandusministeeriumi juures asuva riigihangete vaidlustuskomisjoni töötajad ei uskunud aga oma silmi, kui 15. novembril jõudis nendeni YITi Koidula hankevõidu vaidlustus, kus leiti, et nende pakkumus oli hankedokumentidele mittevastav, kirjutab Äripäev.

Koidula projekti direktori Urmas Leinfeldi sõnul pakkusid nad hanke võitjale kolm aega, mil leping allkirjastada. “Paraku lepingu allkirjastamise asemel valis YIT enda võidu vaidlustamise. See aga tähendab, et tööd objektil jälle seisavad. Peame ära ootama komisjoni istungi. Seejärel otsuse ning pärast otsust on veel kaks nädalat aega, mil YIT-l on aega vaidlustuskomisjoni otsus uuesti halduskohtus vaidlustada,” kirjeldas ta. Vaidlustuskomisjoni istung toimub 30. novembril. Otsuse peaks komisjon langetama detsembri teisel nädalal. Kui YIT soovib komisjoni otsusega halduskohtusse pöörduda ega ole nõus hankelepingut sõlmima — kohtust esmast õiguskaitset ei saa —, tuleb RKASil riigihangete seaduse järgi sõlmida leping Nordeconiga. YIT-lt saaks RKAS aga välja nõuda pakkumiste hinnavahe ehk 4,5 miljonit krooni.

Leinfeldi sõnul pole arusaadav, miks YIT võidu vaidlustas. “Sellist pretsedenti, et riigihanke võitja hakkab pärast enda võitjaks kuulutamist väitma, et ta ikkagi ei vääri võitu ja tegelikult ta ikkagi päris kõigega pakkumuse tegemisel ei arvestanud, ei ole ette tulnud kogu RKASi tegutsemisaja jooksul. Me ei tea analoogsetest juhtumitest ka teiste hankijate praktikast,” rääkis ta. “Rahalises mõttes ei ole selle hanke mõju suur. Arvestades aga valmimistähtaega, siis võib lõpptähtaeg vaidluste tõttu löögi alla sattuda,” lisas Leinfeld. Piirijaam peab valmima 1. juuliks 2011.

Vaidlustuskomisjoni esimehe Taivo Kivistiku sõnul leidis YIT pärast pakkumuse esitamist, et on 4,5 miljoni krooniga mööda pannud ehk tööd liiga odavaks arvutanud. YIT vaidlustas hanke võidu aga seetõttu, et lihtsalt loobumise korral oleksid nad 500 000kroonisest tagatisrahast ilma jäänud.

YIT Ehituse juhatuse liige Toomas Rapp läks turri, kui Äripäev temalt vaidlustatud võidu kohta küsis. “Leidsime, et meie pakkumus ei vastanud hankedokumentidele. Ootame komisjoni otsuse ära,” ütles Rapp. Ta lisas, et iseenda võidu vaidlustamises pole midagi imelikku. Samas ei täpsustanud Rapp, milles nende eksimus pakkumust koostades seisnes. Kas eksis ehitusfirma või hoopis RKAS neid võitjaks tunnistades? “Ootame komisjoni otsuse ära. Mul ei ole praegu midagi lisada,” lõpetas Rapp kõne.