Esimesena pani lahkumisavalduse lauale suuruselt Ühispangaga võrreldava Hansa Capitali (HC) juhatuse esimees Mart Tooming. Tegu on mehega, kes juhtis seda ülegrupilist liisingu- ja faktooringuettevõtet juba alates 1993. aastast. Toominguga sarnaselt keeldusid panga uutest tööpakkumistest ka teised HC juhatuse liikmed Tarmo Rooteman, Gerd Krieger ja Kalle Kiigske.

Põhjused on seotud Hansapanga Grupis toimuvate põhjalike struktuurimuudatustega, mille väljatöötamisega on asjaosaliste sõnul juba paari aasta jooksul kaasnenud palju vaidlusi ja võimuvõitlust. Hansapanga ülesehituse muutmise peamisteks valikuvariantideks oli riigikeskne ning seni toiminud nn Pan Balti ärifunktsionaalne lahendus. Mart Tooming kinnitas ka esmaspäeval, et tema isiklikult toetas HC alustalaks olevat teenusekeskset mudelit, mis on ennast seni väga hästi õigustanud. 1. oktoobril see aga lõhuti ja seni HC alla kuulunud liisinguettevõtted kolmes Balti riigis hakkavad olema panga koosseisus.

HCga seotud inimesed on kirjeldanud, et seoses uue filosoofiaga ning HC-le edu toonud agressiivset ärivaimu üleval hoidnud Toomingu lahkumisega on ka paljud teised kaotanud usu süsteemi edasisse edusse.

Toomingu enda sõnul peaks iga lahkumist vaatama siiski individuaalselt. “Mingi kollegiaalse suitsiidiga siin tegu ei ole,” lausus ta.

Kalle Kiigske märkis, et dilemma kahe kultuuri vahel on käärinud juba paar aastat ning tekitanud ka närvipinget. “Mulle riigipõhine juhtimissüsteem ei sobinud,” põhjendas ta oma lahkumist lühidalt.

Uues Hansapanga struktuuris Eesti äriüksuse juhiks saanud Erkki Raasukese sõnul ei ole HC juhtide üheskoos lahkumine tõlgendatav protestiaktsioonina. “Igal inimesel, kes lahkub, on oma personaalne põhjus ja argumendid. Tõepoolest on mõned väga tugevad tegijad otsustanud oma tööelu ümber korraldada,” lausus ta. “Hetkel käimas olevad suuremad muudatused annavad ka selleks oma tõuke või võimaluse.”

Läinud nädalal läks Hansapanga Grupp üle uuele juhtimisstruktuurile, muudatused puudutasid enam just Hansapanga liisingufirmat, grupi suurimat kasumitoojat.

Hansapanga Grupp läks Eestis, Lätis ja Leedus seniselt tootepõhiselt juhtimiselt üle riigipõhisele juhtimisele. Reformi tulemusel likvideeritakse Hansa Capital ja müüakse Balti Realiseerimiskeskus (BRC).

Kui seni juhtis liisimist kõigis kolmes Balti riigis Mart Tooming, siis nüüd juhib Lätis liisimist sealse Hansapanga juht Ingrida Bluma, Eestis Erkki Raasuke ja Leedus Darius Nedzinskas.

Hansapanga asutaja Rain Lõhmuse hinnangul toob jõujoonte muutmine kaasa ka firma käitumise iseloomu muutuse seniselt jõuliselt mudelilt tasakaalukamale. “Riigipõhisel juhtimisel pole toote innovaatika nii suur, rõhk on kliendisuhetel,” ütles Lõhmus.

Muudatusega on Hansapanga Grupi juhtimisse haaratud senisest rohkem lätlasi ja leedulasi. “Seda võib võtta kui sümbolit, kuid teisest küljest läheb rohkem aega kokkulepete sõlmimiseks,” ütles Lõhmus.