“Pärast tänavavalgustuse väljalülitamist varastati meie kahetariifselt elektrimõõtjalt kell ära. Ka mitme naabri elektrimõõtjate kallal on käidud,” ütles Altmetsas elav kahe väikse lapse ema Helly Muhk. Ta rääkis, et lisaks valgustuse puudumisele ei ole arendaja katnud tänavaid asfaldiga, nagu lepingus kirjas. Kruusateed tolmavad tema sõnul kohutavalt ja kihutavad autod on lastele ohtlikud. Ehitamata on ka “lamavad politseinikud” ja mänguväljak.

Elanik on mures

Altmetsa elanik Tarmo Krimm kinnitas, et tänavavalgustus lülitati välja selleks, et sundida valda tänavaid ja valgustust üle võtma. Krimm on mures, sest mis saab sügisel ja talvel, kui vara pimedaks läheb.

Praegu elab Altmetsas 58 peret ja sügiseks peaks lisanduma veel 20. Külas jookseb ringi umbes 20 alla 7-aastast last.

Hansapanga Gruppi kuuluva Hansa Capitali tütarfirma Balti Realiseerimiskeskus (BRC) alustas Altmetsas kinnisvara arendamist 2001. aastal.

Hansa Liisingu (HL) juristi Sven Jürgensoni sõnul tekkisid arusaamatused ja segadus sellest, et pärast BRC müüki ei olnud selge, kes mille eest Altmetsas vastutab. Alles pärast lepingute põhjalikku uurimist tekkis olukorrast selge ülevaade.

“Valgus lülitati välja, sest elanikega ei ole ühtegi lepingut, mis kohustaks BRC-l või HL-il andma inimestele tasuta elektrivalgust,” ütles Jürgenson.

Jürgenson on seisukohal, et inimesed peaksid vallale kohustusi meelde tuletama, et see võtaks rajatud teed ja valgustuse oma bilanssi. Pärast üle-võtmist saaks sõlmida ka vajalikud lepingud. Hansa Liisingu ülesanne ei ole juristi sõnul tänavavalgustust hallata. HL-ile kuulub vaid teedealune transpordimaa. Kuna Altmetsas puuduvad teed teeseaduse mõttes, siis ei saa rääkida isegi teeomaniku vastutusest. “Meie vastutus saab tekkida alles pärast seda, kui tee on seaduse järgi valmis ehitatud,” ütles Jürgenson.

Ajutine elekter

BRC kinnisvaraosakonna juhataja Keit Pihl selgitas, et alates 2001. aastast maksis BRC tänavavalgustuse eest ise, kuna valgust oli vaja projekti arendamiseks. Pärast firma müüki sai Altmetsa valgustuse ja teede omanikuks aga Hansa Liising.

Pihli sõnul ehitas valgustuse Eesti Energia ja selle üleandmisel vallale ei tohiks takistusi olla. Kogu töö telliti Eesti Energialt ja neil on olemas kõik vajalikud kooskõlastused. “Püüame valgustuse vallale teedest eraldi üle anda, siis saab küla valgustuse peagi tagasi. Teede üleandmine võtab rohkem aega.”

Viimsi valla kommunaalameti juhataja Indrek Mäeküngas ütles, et ehitusseaduse kohaselt kinnitatakse projekt, võetakse ehitusluba ja siis kasutusluba. Sellist korda jälgib ka vald.

Mäeküngas lisas, et HL-i tütarfirmal puudus Altmetsa elamurajoonis teede ehitamiseks ehitusluba,

tänavavalgustuse projekt ja kasutusluba. Vald ei saa vastu võtta ehitisi, mis loa puudumise tõttu on ebaseaduslikud.

“Tänavavalgustus on arendaja oma ja ta võib valgustuse välja lülitada. Normaalne oleks, kui ta lepiks kokku, et elanikud maksaksid seni, kuni vallale üle antakse. Kuna tüli on kestnud pikka aega, tundub, et kokkuleppe saavutamine poolte vahel on suhteliselt raske. Kuna vald ei soovi üle võtta poolikuid ja loata ehitusi, on üheks lahenduseks kohtutee,” ütles Mäeküngas.