Preemia laureaadi valimise juures tõsteti esile Gabrānsi pikaajalist projekti "Starix". See on mitmekihiline töö, mis uurib meedia võimu. Autor osutab tarbimisühiskonna teeseldud väärtuste tühisusele, kasutades selleks meedia enda vahendeid.

?ürii liige, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse juhataja Sirje Helme ütles, et kuigi Balti riigid on väga väike piirkond, on meie kunst oluliselt erinev. "Tuleb tunnistada, et meediaühiskonna analüüs, meediasõnumite reaalsuse pahupidisus ja tühisus on vähemalt praegu olulisemad Läti ja Leedu kunstis kui meil. Kuna Hansapank näeb kunsti ühe olulise rollina ka sotsiaalset reflektsiooni, on loomulik, et auhind kuulus Läti kunstnikule."

Oma kunstipreemia annab Hansapanga Grupp traditsiooniliselt välja kunstnike viimase aasta jooksul eksponeeritud loomingu põhjal. Preemiasaaja valiku juures hinnatakse kunstniku aktiivset tegutsemist selle aasta jooksul, samuti tema tööde innovatiivsust ning rahvusvahelist mõistetavust. Kunstipreemiaga kaasneb autasu 3500 eurot ning ühe isikunäituse korraldamine igas Balti riigis 2005. aasta jooksul.

Tänavune Hansapanga Grupi kunstipreemia on järjekorras viies, seni on preemia saanud Eesti kunstnikud Marko Laimre (2000), Ene-Liis Semper (2001) ja Marko Mäetamm (2002) ning Leedu kunstnik Artūras Raila (2003).