Vastava hoiatuse tegi Lätile UNESCO Euroopa osakonna juht Mehtilda Reisler, kirjutas eilne Läti ärileht Biznes&Baltija. Riia küsimust hakkab UNESCO arutama juuni lõpus toimuval istungil.

Sarnane pretsedent on varem olnud Viiniga, mis samuti soovis ajaloolise vanalinna südamesse ehitada kõrghooneid, kuid loobus plaanist pärast UNESCO hoiatust.

Läti peaminister Einars Repshe ei jäänud ootama UNESCO Läti mainet kahjustavat otsust ning nõudis Riia linnajuhtidelt kolme päeva jooksul konstruktiivseid ettepanekuid probleemi lahendamiseks. Vastasel juhul ähvardab sealseid ametnikke, sealhulgas Riia linnapead, vallandamine.

Hansapanga juhatuse esimehe Indrek Neivelti sõnul on raske Riias toimuvast aru saada. «Kui alguses soovisime ehitada kõigest 15-korruselise hoone, siis öeldi, et ehitage kõrgem,» ütles Neivelt. «Pealegi rajatakse peahoone vanalinnast teisele poole jõge ja vanalinnale tunduvalt lähemal on juba teisi kõrghooneid. Näiteks ka Viru hotell on Tallinnas vanalinnale tunduvalt lähemal.»

Hansabanka pressiesindaja Arturs Eglitise sõnul pole pangahoone ehitamine veel peatunud. «Vaidlus on rohkem poliitiline asi, kui ehituslik,» lisas ta.

Läti pangajuhtide hinnangul annab Hansabanka peahoone ehitamise takistamine negatiivse signaali kõigile välisinvestoritele.

Hansapanga Riia peamaja ehitaja, Merko tütarettevõte Merks hindab kõrghoone ehitamise ümber tekkinud olukorda absurdseks.

Skandaal lõi lõkkele alles pärast seda, kui projekt oli juba kooskõlastatud ning kavandatud 480 miljonist kroonist 143 miljonit krooni on juba investeeritud - ehitatud on parkla ja maja kaks korrust.

Kui olukord ei lahene, on projektiga seotud ärimehed valmis kohtu kaudu välja nõudma kahjutasu, et hüvitada ametnike vigadest sündinud kahju.