2007. aastal investeeris Swedbank Rumeenia kinnisvarasse 8,7 miljoni eurot investorite taha, et teenida tulu vara väärtuse kasvust. Asi läks kiiresti hapuks, kui selgus, et lubatud perspektiivikate kruntide asemel on tegemist tavalise põllumaaga, mille väärtuseks hindavad Rumeenia kinnisvaraeksperdid 500 000 eurot.

Teiste seas kaotas kõvasti raha ka Toomas Sildmäe, kes TV3 saates Kuuuurija oma pettumust panga käitumise osas vaka all ei hoia. „Ma sinisilmsena usaldasin seda panka. Et nad käituvad analoogiliselt sellele, mida olime ehitanud Hansapanga nime all,” rääkis Sildmäe.

Ta ei soostunud ütlema, kui palju ta täpselt raha kaotas, kuid kinnitas, et seda oli „palju”.

Sildmäe kinnitas, et on Swedbankis väga pettunud. „Ma läksin piltlikult öeldes ostma leiba, tänaseks olen saanud katkise telliskivi, mida müüdi mulle leiva pähe.”

Rumeeniasse läkitas oma raha hulk Eestis tuntud isikuid: näiteks Raivo Kütt ja Raivo Aavisto, kokku 700 000 eurot, Hans H. Luik 249 000 eurot, Armin Karu 150 000 ja Jüri Mõis 139 000 eurot.

Pika sabaga protsess on läbinud Eestis kõik kohtuastmed, mai alguses saadeti see viimati riigikohtust ringkonnakohtusse tagasi.

Eriti kohtlaseks muudab kogu loo Swedbanki väide, et investeeringute kohta pole dokumente säilinud. Kohus on leidnud, et üldteadaolevalt nõuab krediidiasutus näiteks iga eluasemelaenu andmise eeldusena tagatiseks oleva kinnisvara osas tunnustatud spetsialisti hinnangut, mis peab vastama kindlatele standarditele. Rumeenia investeeringuga aga pank nii ei teinud. „Olukorras, kus jäetakse elementaarsed kontrollikohustused täitmata, võib see viidata mitte hoolsuskohustuse rikkumisele, vaid tahtlikule tegevusele,“ seisab ringkonnakohtu otsuses.

Swedbanki esindav vandeadvokaat Erki Kergandberg:

Väited dokumentide kaotamise osas ei ole õiged. Kõik kohtuasjasse puutuvad dokumendid on kohtule esitatud.

Riigikohus tühistas 9. mail ringkonnakohtu otsuse ja ütles muu seas, et kohtumenetluse raames pole tõestust leidnud, nagu oleks Swedbanki tegevus põhjustanud Nordi Hilli poolt Rumeenias tehtud investeeringute ebaõnnestumise. Riigikohtu otsusega saadeti asi uuesti arutamiseks tagasi ringkonnakohtusse. Ei ole õige väita, et investeeringu ebaõnnestumise eest vastutab Swedbank.