Hansapanga investeeringute juhtimise divisjoni tegevdirektori Helo Meigase sõnul on kahe viimase aastaga keskmine säästetav summa kahekordistunud. Raha kõrvalepanemist peab Emori värske uuringu kohaselt oluliseks koguni 82% inimestest.

Ebaoluliseks peavad seda eelkõige need, kellel ei jää raha üle, kuid ka nende arv on suurel määral vähenenud - 39%-lt 29%-le. Samuti on mittesäästjate seas toodud varasemast enam põhjenduseks kõrget inflatsiooni ja/või euro-ootust, nende arv on võrreldes eelmise aastaga tõusnud 9%-lt 17%-le.

"Vaatamata ajakirjanduses kajastatavale arusaamale, et inimesed on end lõhki laenanud, see nii siiski ei ole ning kuulates nende endi hinnagut oma säästmisvõimele suudab säästa 82% laenudega peredest”, ütles Helo Meigas.

Täna säästab 26% laenuvõtjatest üle 2000 krooni kuus.

Meigas tõi veel välja tähelepaneku, et tänavu on vähenenud nende inimeste arv, kellele on kõige atraktiivsemaks raha paigutamise valikuks kinnisvara (vähenemine 14%-lt 9%-le), suurenenud aga nende inimeste hulk, kellele on esimene valik tähtajaline hoius ja investeerimistooted (viimane eriti nooremate, kuni 49 aastaste seas).

Tervikuna on kasvanud säästmine pikaajalisteks vajadusteks ja seda eriti vanema põlvkonna (üle 50 aastaste) seas.

Investeerimiskäitumisel on eestimaalased endiselt väikese riski pooldajad, neid on ligi 70%.

Riskivõtmise soov on kasvanud võrreldes eelmise aastaga mõnevõrra kõrgema sissetulekuga perede seas (netosissetulek pereliikme kohta üle 5000 krooni) ning noortel (alla 34-aastased).