Laenuvõimelise üksiklaenaja brutopalk peab seega olema vähemalt 8 461 krooni kuus.

Pooltel juhtudel võetakse kodulaen pere peale - kahe laenutaotleja puhul on panga teatel edaspidi läveks 10 000 krooni senise 7500 krooni asemel.

Hansapank põhjendab tingimuste muutmist vajadusega viia tingimused kooskõlla muutunud inimeste sissetulekute ning elukallidusega. Sissetulekud on viimase paari aastatega kasvanud 10-15%, kuid senised kodulaenu tingimused olid ühesugusena püsinud viimased neli aastat.

Teiseks põhjuseks on viimaste aastate kiire laenuturu kasv, jätkusuutliku arengu tagamiseks peaks see panga hinnangul olema edaspidi aeglasem.

Kinnisvarahindade ja intressimäärade tõusu mõjul on kasvutempod juba praegu oluliselt aeglustunud. Selle aasta alguses on müügikasv laenuturul olnud üle nelja korra aeglasem kui eelmisel aastal samal ajal - selle aasta esimeses kvartalis oli kasv 25 protsenti võrrelduna eelmise aasta esimese kvartali 117 protsendiga.

Pank soovitab hoolikalt kaaluda vajamineva laenusumma suurust, piirdudes elutingimuste parandamiseks vajaliku summaga ning kasutada väiksemas mahus kulutuste katmiseks näiteks hoopis kodukapitalilaenu või lühiajalist tarbimislaenu.

Viimane lahendus sobib Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna juhi Agnes Makki hinnangul ühe alternatiivina ka neile, kelle sissetulek jääb uutele kehtestatud normidele alla.