Oodatud nullilähedase kasvunumbri asemel kasvas Ühendriikide majandus esimese kvartaliga 1% võrra ning teises kvartalis on tarbijateni jõudnud maksutagastuste toel toimunud majandusaktiivsuse püsimine. Majanduskasvu toetas ka nõrk dollar ning keskpankade otsustav tegevus finantssektori likviidsuse tagamisel. Samad faktorid mõjuvad kasvu soodustavalt ilmselt veel ka kolmandas kvartalis, teatas Hansapanga pressiesindaja.

Täna toimunud Hansapanga pressihommikul rääkinud Hansa Investeerimisfondide portfellihaldur Kristjan Tamla sõnul on aga küsitavad majanduse pikemaajalised väljavaated. Tamla hinnangul ei näe me Ühendriikides majanduskasvu olulist elanvemist ka järgmisel aasta esimesel poolel.

„Nõrga majandusaktiivsuse peamisteks põhjusteks on jätkuv surutis kinnisvarasektoris, pankade karmistuvad laenutingimused ning tarbijate väga madal kindlustunne. Positiivseks on USA ettevõtete püsivalt kõrge kasumlikkus ning üha vähenev sõltuvus sisemajandusest,” sõnas Tamla.

Euroopa majanduses jätkus aasta teises kvartalis majandusaktiivsuse nõrgenemine.

„Usume, et kasvu aeglustumine Euroopas jätkub, kuigi riigiti on see erineva ulatusega. Kuna Euroopa Keskpangal on ühene mandaat võidelda inflatsiooniga, ei luba see neil lähiajal majanduse stimuleerimiseks intressimäärasid langetada,” ütles Tamla.

Viimaste kuude rekordiliste inflatsiooninumbrite taustal ootavad finantsturud sel nädalal keskpangalt hoopis intressimäärade tõstmist 0.25% võrra.

Arenevates riikides on majanduskasv selgelt jätkumas, ehkki näha on mõningaid märke kasvutempo pidurdumisest.

„Peamiseks riskiks pole enam mitte USA majanduse jahtumine, vaid inflatsioon, mis on pea kõikides arenevates riikides suureks probleemiks,” ütles Tamla.

Inflatsioon sunnib arenevate riikide keskpankasid inflatsiooni pidurdamiseks majanduskasvu pärssimise hinnaga agressiivselt intresse tõstma ning avaldab survet ka ettevõtete kasumimarginaalidele.