Eraisikule muutub tasuliseks 30 000 krooni ületavate sularahasummade väljavõtmine kuus, teatas Hansapank. ”Loomulikult võib juhtuda, et inimene vajab kord aastate jooksul suuremat summat sularaha. Ühekordsete või harvade suuremate ostude puhul on teenustasu aga väga väike — tasuma peab ainult sellelt sularahasummalt, mis ületab kuus 30 000 krooni,” kommenteeris Hansapanga jaepanganduse juht Margus Rink

“See tähendab, et kui klient võtab automaadist sularaha 31 000 krooni, siis järgneva kalendrikuu kolmandal kuupäeval võetakse tema arvelduskontolt 3 krooni teenustasu — 30 000 krooni on tasuta limiit; 0,3-protsendilist tasu arvestatakse sellest üle läinud summalt. 1000 krooni pealt on see 3 krooni.”

Eraisikust kliente, kes võtavad deebetkaardiga sageli välja enam kui 30 000 krooni sularaha, on Hansapanga teatel vähe. Vaid 0,3% Hansapanga eraklientidest võtab 30 000 kroonist suuremaid summasid välja sagedamini kui kuuel kuul aastas ja mõnisada klienti on 30 000 kroonist suuremaid rahasummasid välja võtnud igakuiselt.

Lisaks muutub 1. maist eraisikule ka sularaha väljavõtmine kontorist, mis on 0,4% tehingu summast, minimaalselt 30 krooni.

Juriidilistele isikutele muutuvad deebetkaardiga sularaha väljavõtmise hinnad nii Hansapanga kui muude pankade sularahaautomaatides. „Suurte sularaha väljavõtmiste tasustamine aitab võidelda varimajandusega — näiteks ettevõtjad, kel on tavaks palkasid mustalt maksta, hakkavad suurtelt sularahasummadelt teenustasu tasuma. Ümbrikupalkade tõttu jäi riigil mullu saamata 2,7 miljardit krooni maksutulu. Usume, et muutes mustalt palga maksmise petturi jaoks kulukamaks, väheneb ka soov palkasid mustalt tasuda ja seeläbi paranevad inimeste sotsiaalsed garantiid ning riigi maksulaekumine,” selgitas Margus Rink. „Enam mõjutab see teenustasu just neid ettevõtjaid, kes kasutavad ettevõtte või isiklikku kontot sularaha väljavõtuks, et mustalt palkasid maksta.”