BÖRS: põhinimekirja tõusjad olid vaid Baltika ja EMV

Talse kukkus nelja kuu madalaimale tasemele

Tallinna Väärtpaberibörsil vedas Ida-Euroopa turgude kukkumise järgne Hansapanga aktsia langus järele ka kogu pangasektori ja aktsiaindeks Talse kukkus päevaga 6,11 protsenti ehk 179,13 punktini. “Lähipäevadel pakub suurt huvi börsi edasine käitumine, sest madalaim tase alates sügisesest krahhist on uuesti läbitud. Lähimaks tulevikuks võib prognoosida langeva trendi jätkumist, sest pessimism tundub üha süvenevat,” ütles Beeta Investi analüütik Avo Graf. Tema sõnul langes Talse madalaimale tasemele alates selle aasta 21. jaanuarist.

Eile hommikul oli börsil tunda mõningast ostuhuvi, kuid pealelõunal keeras börs vabalangusele.

Müügisurve võimendus üle

“Hommikul oli turg stabiilne, kuid paari välisinvestori müügitehing pani turu kiirelt langema,” ütles BNS-ile Hoiupanga diiler Mattias Mustonen. Tema sõnul puhkes peale mõnd välisinvestorite müügi-orderit kohalike investorite seas müügipaanika.

Turg on ebastabiilne ning keegi pikaajalisi positsioone hoida ei taha, märkis Mustonen.

Hansapanga maakleri Charlie Viikbergi sõnul tekitasid pessimistlikult meelestatud välisinvestorid müügisurve, mis lihtsalt võimendus üle.

Mingit olulist tõusu enne positiivseid uudiseid oodata ei ole, ütles Mustonen. “Turgu võiksid kergitada näiteks Hansa- ja Hoiupanga ühinemise täpsustatud andmed.”

Põhinimekirjas kujunes aktiivseimalt kaubelduks Hansapanga aktsia, millega kaubeldi 17,9 miljoni krooni eest. Põhinimekirjas läbisid suurima languse Hansapank ja Hoiupank, langedes vastavalt 9,75 ja 9,63 protsenti.

Täna avaldatud andmetel kasvas kaubavahetuse defitsiit aprillis rekordilähedase 2,6 miljardi kroonini. Tollistatistika andmetel kasvas kaupade sissevedu aprillis tunduvalt, ületades ekspordi 2,6 miljardi krooni võrra. “Eesti ekspordis domineerivad juba pikemat aega vähemkeerukad ja lihtsad tooted, mis ei suuda rahalises väärtuses konkureerida keerukamate ja tehnoloogiliselt komplitseeritud toodetega,” ütles Graf. Tema sõnul on ühest küljest hea, et suudetakse tarbida rohkem kui toodetakse, kuid murelikuks teeb selle tendentsi süvenemine. Seoses raha väljavooluga vähenevad keskpanga reservid, ja mingil hetkel võib päevakorda tõusta devalveerimise küsimus, sest ükski puudujääk ei saa kesta igavesti, lisas ta.

Vene turgudel paanika

Vene finantsturgudel vallandus kolmapäeval paanika ning nii aktsiate kui võlakirjade hinnad kukkusid uude madalseisu ning rubla kurss langes.

Vene aktsiaturg avanes kolmapäeval 7,11-protsendilise langusega pärast teisipäevaõhtust uudist viimase suure riigi kontrolli all oleva naftafirma Rosneft erastamise läbikukkumise kohta.

Valuutadiilerite sõnul on nõudlus dollarite järele järsult kasvanud ning nii vene kui välisinvestorid likvideerivad oma dollaripositsioone. Rubla kurss oli kolmapäeval börsivälises süsteemis 6,19–6,196 rubla dollari suhtes ehk 0,2–0,8 kopikat alla keskpanga kehtestatud minimaalse müügikursi.

Diilerid ütlesid, et välisinvestorid tõmbavad vahendeid välja Vene võlakirjaturult ning ostavad forward-lepinguid, et väljuda riigi finantsturult. Diilerite sõnul on ainus võimalus kriisi peatamiseks Rahvusvahelise Valuutafondi uus stabilisatsioonilaen.