Hansatee ja Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) esindajad saavutasid eile kokkuleppe tõsta laevatöötajate palku alates 1. maist 200 krooni võrra.

"Parem varblane peos kui tuvi katusel," ütles EMSA liider Jüri Lember. "Kui kokkulepet poleks praegu saavutatud, oleks ainuke võimalus olnud kohtusse minna, kuid siis oleks see veninud vähemalt sügiseni."

Lember ütles, et Hansatee nõustus 1. maist tõstma laevaperede palku 200 krooni võrra EMSA nõutud 400 krooni asemel ning juunis jätkuvad läbirääkimised uue 200-kroonise palgatõusu üle alates 1. septembrist. Ta lisas, et ametiühing nõustus palgatõusu osaliselt edasi lükkama, sest Hansatee juht Enn Pant andis ausõna, et läbirääkimised jätkuvad juunis.

"Hansatee ei nõustunud kõigile ühesuguse palgatõusuga. Samuti teatas Hansatee, et laevadel hakatakse töökorraldust ümber organiseerima," rääkis Lember.

Lember märkis, et kui eelmisel aastal ei suudetud sõlmida vormirõivastuse ja laevaperede koosseisude lepingut, siis sai see sel aastal teoks.

7. oktoobril alustab EMSA Hansateega järgmise aasta palgaläbirääkimisi, kus kavatseb esitada juba uue palgatõusu nõude, mis lähtub Eesti keskmisest aastasest palgatõusust. "Möödunud aastal oli keskmine palgatõus Eestis 8,2 protsenti. Sel aastal kujuneb see ilmselt väiksemaks," ütles ta.

EMSA alustab peatselt palgaläbirääkimisi ka Tallinna-Stockholmi liinil opereeriva E-Liini AS-ga, kelle kollektiivleping ametiühinguga lõppeb 6. mail. "E-Liini AS-i laevaperede poolt pole soovitava palgatõusu kohta veel ühtset seisukohta laekunud," lisas Lember.

BNS