Põhjus, miks Eesti Ekspress nii küsib, peitub järgmises: kaks nädalat tagasi lasi Ühispanga eksjuht Hanschmidt enda nimele kirjutada 25 protsenti OÜ-st Haapsalu HMR. Kui viimane nimi on kaunis tundmatu, siis selle allasutused Pirita TopSpa, Fra Mare puhke- ja tervisekeskus Haapsalus ja sanatoorium Laine mitte. Varem teati nende peremeestena pikaaegset Haapsalu linnapead Urmas Suklest, riigikogulast Toomas Vilosiust ja Lipstokki. Kuldse kolmiku varjus oli veel neljas osanik, Suklese abikaasa Maret, kes loovutaski oma osaluse vaid 10 000 krooniga Hanschmidtile. Võite kümme korda küsida, mis pank finantseeris Haapsalu HMR äritegevust, jätkab leht.

Osalus ise on siiski rohkem väärt, see annab Hanschmidtile õiguse saada firma jaotamata kasumist kolme miljoni krooni suurune tükk. Lipstoki sõnul ei puutu asi kuidagi keskpanka.

Šantaažiga ei seostata Hanschmidti esimest korda. Hüvitusfondi kunagine juht Arle Mölder rääkis kohtus, et pangajuht oli talt võltsitud dokumendile survemeetoditega allkirja välja pigistanud. Asi puudutas 1998. aastat, kõnealune dokument kandis 1997. aasta numbrit. Sellega pidi lõpetama fondi ja panga koostöö. Fond sai kümneid miljoneid kroone kahjumit ja Mölder läks kohtu alla.

Hanschmidt ei mäletanud tunnistajapingis olles asjast midagi.

Jääb ka küsimus, kas Ühispanga laenukomitee teadis Hanschmidti seotusest Tallinkiga, kus, nagu hiljuti selgus, on Hanschmidtil samuti suur osalus ja mis sai samuti pangast laenu. Väike ring inimesi pangast pidi seda teadma, sest Tallinki emafirma Infortar nõukogusse kuulus ka panga laenuosakonna juhataja Andrus Kimber. Infortar lasi siiski aktsionäridel anonüümseks jääda.

On räägitud Ühispanga fännklubist, kes mujalt laenu ei saanud, kuid kes pidid ostma panga aktsiaid. Oma aktsiad loovutasid firmad omakorda Hanschmidtile. Nii Tallink kui Haapsalu HMR investeerisid osa pangalt saadud laenust panka tagasi. Kütusefirma Eriõli pankrotihaldur Ingrid Proos kirjutas ettekandes Tallinna linnakohtule, et keemiakombinaadi Kiviteri ostmiseks pangalt laenu saamiseks tuli ettevõttel osta panga aktsiaid 60 310 013 krooni eest. Seda juttu pole keegi ümber lükanud. Praegu kontrollib ligi veerandit Kiviterist, uue nimega Viru Keemia Grupp, Ühispanga kapitaliturgude direktor Margus Kangro.