Ardo Hansson rääkis statistika olulisusest nii igapäevaelus kui ka poliitika tegemisel.

„Ei majandus- ega ka rahapoliitikat ole võimalik teha, kui meil puuduvad usaldusväärsed, operatiivsed ja rahvusvaheliselt võrreldavad näitajad. Meil on vaja statistikat, et teada, kuidas muutuvad hinnad, kui palju on meil hõivatuid ja töötuid, kui palju kulutusi riik teeb ja nii edasi," märkis ta.

"Kui neid näitajaid ei saaks usaldada, kui neid avaldatakse liiga pika aja järel või korrigeeritakse liiga tihti, siis pole need enam majanduse hindamisel ega riikide majanduspoliitikate võrdlemisel abiks,“ ütles Hansson.

Üha rohkem globaliseeruvas ja kiiresti muutuvas maailmas peab ka statistika uuendustega sammu pidama, et tagada riikide andmete võrreldavus ning võtta vaatluse alla aina uuemad ja keerukamad finantsinstrumendid.

„Ajalugu on meile korduvalt õpetanud, et kriis tekib alati kohas, mida me pole osanud piisavalt hästi vaadelda ja mille nähtuseid statistikaga mõõta,“ rääkis Hansson.

„Statistikat kasutab Eesti Pank kõikides hinna- ja finantsstabiilsust puudutavates otsustes, samuti tugineb raha- ja majanduspoliitika tõenduspõhistele andmetele. Statistika on keskpanga paljude muude põhiülesannete alus,“ viitas keskpanga president.

Finants- ja välissektori statistika tegemine on üks Eesti Panga põhiülesannetest ja keskpangas tegeleb sellega otseselt 28 inimest.

Konverentsil räägivad Eesti ja meie lähiriikide statistikaeksperdid statistika rollist moodsas infoühiskonnas, tänapäeva kasutajate ootustest ja vajadustest, statistika arenguvõimalustest ja vananeva ühiskonna muredest.