Probleemsete laenude mahu stabiliseerumine viimastel kuudel viitab võimalusele, et praeguses majandustsüklis jäävad laenumaksmise raskused siiski väiksemaks suvel prognoositust, teatas Eesti Pank.

Esialgse hinnangu kohaselt toimub viivislaenude mahu kiirem alanemine siiski alles järgmisel aastal ning lähikuudel on lisandumas jätkuvalt neid peresid ja ettevõtteid, kellele käib võetud laenukohustuste täitmine üle jõu.

Eesti eraisikutele ja ettevõtetele antud laenude ja liisingute kogumaht kahanes septembris eelnevate kuudega võrreldes vähem.

Septembri lõpus ulatus laenu- ja liisingportfelli kogumaht 256 miljardi kroonini, mis on 1,3 miljardi krooni ehk 0,5 protsendi võrra väiksem augusti lõpu tasemest.

Laenumahu vähenemist pidurdasid osaliselt sesoonsed tegurid – septembris väljastati ligi 200 miljoni krooni mahus õppelaene, mida oli aasta tagusega võrreldes siiski viiendiku võrra vähem.

Üksikute suurte infrastruktuuriprojektide rahastamine suurendas ettevõtetele väljastatud uute pangalaenude mahtu – ettevõtluslaene lisandus 2,5 miljardi krooni väärtuses ehk üle 900 miljoni krooni võrra rohkem kui augustis.

Pankade suutlikkus võimalike laenukahjumitega toimetulekuks on püsinud hea.