AS Harju Elekter ja Eesti Investeerimispank sõlmisid lepingu, mille kohaselt pank korraldab ettevõtte aktsiate noteerimise Tallinna Väärtpaberibörsil, teatas Eesti Investeerimispanga investeerimisosakonna vanemprojektijuht Triina Tombak.

Aktsiaselts Harju Elekter tegeleb elektriseadmete tootmise ja müügiga. Tänaseks on Harju Elektril kolm peamist tootmisharu, mis kõik on iseseisvad üksused: elektriseadmete tehas, autojuhtmete tehas ja tulekindlate uste tehas.

Harju Elektri hinnanguline turuosa Eesti elektriseadmete turust on 25-30 protsenti. Eelmisel aastal eksportis elektriseadmete tehas toodangut Soome umbes 6,5 miljoni krooni väärtuses.

Autojuhtmete tehase põhitegevusalaks on juhtmeköidiste valmistamine allhanke korras Skandinaavia auto- ja elektroonikatööstus= ele (Volvo, Scania, Nokia jt) koostöös Soome firmaga PK Cables OY. Tehase aastane ekspordimaht on 25,6 miljonit krooni.

Harju Elektri tulekindlate uste tehas toodab ja müüb tuletõkke- ja turvauksi. Uksetehase turuosa Eestis on 20 protsenti metalluste valmistamisel ja kuni pool sertifitseeritud tulekindlate uste valmistamisel. Tänavu valmib uksetehase laiendus, mis lubab hakata tootma uksi Soome laevatööstusele.

Ettevõtte aktsiakapital on 18 miljonit krooni. Harju Elektri netokäive oli möödunud aastal 72,8 miljonit krooni, ekspordi osakaal 48,5 protsenti. Käesoleva aasta esimesel poolel ulatus netokäive 44,4 miljoni kroonini. Möödunud aastal investeeris firma põhivahenditesse 7,25 miljonit krooni, tänavu kavatsetakse investeerida 8 miljonit krooni.

Käesoleva aasta esimese poolaasta lõpus oli Harju Elektri omakapital 53,5 miljonit krooni. Puhaskasum aktsia kohta on tõusnud võrreldes 1996. aasta 5,45 krooniga 1997. aasta esimese poolaasta tulemuste järgi 6 kroonini.

Harju Elekter on Helsingi Väärtpaberibörsil noteeritud firma PK Cables OY suurim aktsionär üle 10 protsendi ettevõtte aktsiatega, mille turuväärtus on üle 125 miljoni krooni. Veel kuulub Harju Elektrile 41,2 protsenti aktsiaseltsi Keila Kaabel aktsiatest ja 20 protsenti aktsiaseltsi Glamox Harju Elekter aktsiatest.

EPL