Lähiajal paneb firma täisjõul tööle Haapsalu autojuhtmete tsehhi

Poole toodangust eksportiv ja peamiselt eestlastele kuuluv elektriseadmete tootja Harju Elekter laiendab tootmist, et teha rohkem allhankeid suurtele Lääne kontsernidele, nagu Nokia ja Ericsson, samuti Skandinaavia laeva- ja autotööstustele.

Aasta jooksul saavutab täisvõimsuse Harju Elektri autojuhtmete tsehh Haapsalus, kus on juba praegu tööl 80 inimest, mis on umbes 70 protsenti kogu tsehhi tööjõu-vajadusest. "Uue tsehhi avamise vajaduse tekitas 10 protsendi ulatuses Harju Elektrile kuuluva PK Cablesi sõlmitud juhtmeköidiste ainutarne leping Scaniaga," ütles Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe.

Varem Nokia kontserni kuulunud PK Cables müüb Harju Elektri toodetud juhtmeid Euroopa veoautode ja busside tootjatele. Allikmäe sõnul valmib ka enamik uue lepingu alusel Scaniale müüdavatest juhtmetest Harju Elektris. Haapsalu tsehhi on ettevõte viimase kahe aasta jooksul investeerinud 13,1 miljonit krooni.

Tsehh rajati just Haapsallu, kuna seal on tööjõukulud väiksemad kui Tallinna-lähedases Keilas, samuti oli seal võtta tehasesse sobivat kvalifitseeritud tööjõudu. Haapsalu valikul oli oluline ka see, et investeeringud väljapoole Harjumaad on tulumaksuvabad.

Taani abi oodatud

Allikmäe sõnul on sel aastal 1000 ruutmeetri võrra laiendatud kolmandiku ulatuses Harju Elektrile kuuluva Saajos Balti tulekindlate turvauste tehast Keilas. Harju Elektri nõukogu esimehe Endel Palla sõnul loodab firma väga palju abi eelmise aasta märtsis üheks Saajos Balti omanikuks tulnud Taani Inexa Panelist, mis müüb Saajos Balti toodangut välismaal. "Inexal on olemas ülemaailmne müügivõrk, mille kaudu loodame müüa üha rohkem Saajos Balti tulekindlaid uksi Läände suurtele laevatehastele," ütles Palla. Tema sõnul võib Saajos Balti tootmismaht laevatootjatele müüdavate uste osas mõne aastaga mitmekordistuda.

Palla sõnul on Harju Elektri väga oluline tulevikku suunatud projekt ka eelmisel aastal valminud uus elektrialajaamade tootmistsehh, mis pole Eesti ehitusturu madalseisu tõttu praeguseks oma täistootmis-võimsust saavutanud. "Turg peaks neil olema, sest Eestis on mõni tuhat vana plekkalajaama, mis on praeguseks läbi roostetanud, need vajavad väljavahetamist," lausus Palla.

Töötajate arv kasvab

Kui eelmisel aastal töötas firmas keskmiselt 488 inimest, siis selle aasta oktoobri lõpuks oli see arv kasvanud 560-ni.

Palla sõnul pole suured välismaised elektriseadmete tootjad firmas osaluse omandamise vastu huvi tundnud ning ettevõte endale välisosanikke ka ei otsi. "Peaaegu kogu Eesti tööstus on niigi skandinaavlaste poolt üles ostetud," ütles Palla.