Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberk´i sõnul on Tallinna Vesi konkurentiseaduse mõistes ära kasutanud turul valitsevat seisundit, kehtestades ebaõiglased müügihinnad ja seeläbi tarbijate arvelt alusetult rikastunud, teatas Eesti Omanike Keskliit.

Madiberki sõnul on hagi suunatud kahe eesmärgi saavutamisele: esiteks, hagi peamine eesmärk on viia Tallinna Vee hinnad kooskõlla ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseaduse ning põhiseadusega, mis alandaks kõigi pealinlaste veearveid 30 protsendi võrra. Teiseks nõuame konkreetsele tarbijale tekitatud kahju hüvitamist. Pretsedendi loomisel tekib kõigil tarbijatel õigus tsiviilkorras nõuda tagasi Tallinna Vee poolt tekitatud kahju ehk 2008. aasta baasil 30 protsenti oma veearvest.

Eesti Omanike Keskliidul kui kodutarbijate esindusorganisatsioonil pole tänases õigussüsteemis kaebeõigust. Seega on hagi esitanud Eesti Omanike Keskliidu liige Silja Lepp. Kohtus esindab hagejat advokaadibüroo Tamm&Otsmann advokaat Villu Otsmann. Kõik kohtukulud katab Eesti Omanike Keskliit.

Advokaat Villu Otsmanni sõnul on Tallinna Vesi 2008. aastal kehtinud tariifide alusel ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni teenuse osutamisel teeninud ärikasumit maginaaliga 56,3 protsenti, puhaskasumit marginaaliga 41,1 protsenti ja omakapitali rentaablus on olnud 23,7 protsenti. Tallinna Vee niivõrd kõrged kasuminumbrid ei ole võrreldavad analoogsete kommunaalmonopolidega ning tekitavad põhjendatud kahtluse hindade ülemäärasuse osas. Kohtuvaidluse algatamise eesmärk on püüe luua kindlus, et taolise kasumlikkusega monopoolse teenuse hinnad on kohtulikult kontrollitavad. Teiseks on soov luua selgus, mis on ülemäärase kasumlikkusega hind ning kes selle eest rahaliselt vastutab.

„Omanike Keskliit on seadnud enda selgeks sihiks kukutada Tallinna Vee hinnadiktaat. Tarbijate õiguste kaitseks oleme valinud kaks teed. Esiteks, tsiviilkorras, mida esindab käesolev hagi. Teiseks, halduskorras - Omanike Keskliit esitas Õiguskantsler Indrek Tederile oma kaebuse juba kevadel, tänaseks päevaks on Õiguskantsler selle keabuse alusel lubanud asjaga halduskorras riigikohtusse pöörduda,“ lisas Madiberk.