Tööturuamet registreeris tänavu kolmanda kvartali jooksul Eestis 11 089 uut töötut, sedastas Päevaleht Online’ile tööturuameti tööturuteenuste ja -toetuste osakonna peaspetsialist Marge Ojaveer pressiesindaja vahendusel.

Koondamiste tõttu kaotas sel perioodil töö 2374 inimest, mis on 21,4% kõigist uutest töötutest. Viimase aasta jooksul on need numbrid muudkui kasvanud ja Ojaveeru sõnul näitab töötuse kasv praegugi kasvutendentsi. Tema hinnangul on võimalik, et töötuse kasv jätkub ka talveperioodil.

Ojaveeru kinnitusel oli tänavu teises kvartalis 8534 uut töötut, kellest 17,5% ehk 1459 olid koondatud. Võrreldes aasta taguse ajaga, 2007. aasta kolmanda kvartaliga on koondatute arv 8% võrra suurem — siis võeti arvele 6849 uut töötut, kellest 13,3% ehk 914 inimest olid eelnevalt koondatud.

Umbes kolmandik juulis, augustis ja septembris töö kaotanutest registreeriti Tallinnas ja Harjumaal, kus töö kaotas 3709 inimest. Ojaveeru sõnul registreerub Tallinna ja Harjumaa osakonnas päevas keskmiselt 57 inimest.

Arvuliselt võeti kõige rohkem uusi töötuid 2008. aasta kolmandas kvartalis arvele Harjumaal, millele järgnesid Ida-Virumaa, Tartumaa ja Pärnumaa.

Ojaveeru hinnangul peaks töötuse kasv siiski peagi mööduma. „Kuna Eestis ei ole tegemist üldise majanduslanguse vaid majanduse ümberstruktureerimisega, siis ei tohiks töötuse määra kasv pikalt jätkuda,“ märkis ta.

Ojaveeru sõnul on vähenenud ka tööpakkumiste arv, seda tingituna majanduse ebakindlast olukorrast. Omal soovi töölt lahkujate arv ei ole märkimisväärselt suurenenud. Oktoobri alguse seisuga oli tööturuametis registreeritud 4188 tööpakkumist, millest 60,8% Tallinnas või Harjumaal.

Kõige raskem on Ojaveeru sõnul tööd leida keskharidusega vanemaealistel ja noortel, kes elavad maapiirkonnas. Kolmanda kvartali jooksul registreeris tööturuamet kokku 8483 aktiivset tööpakkumist, mida on 41,4% vähem kui 2007. aasta kolmanda kvartali jooksul. Kõige rohkem tööpakkumisi oli tänavu kolmanda kvartali jooksul müüjatele ja koristajatele.