Lasteaiakohtadega kitsikuses olev Harku vald läheb rahandusministeeriumi kevadel seatud  laenupiirangust mööda, hakates ruume rentima erafirmalt. Kahe volikogu liikmega seotud Alasniidu OÜ jaoks on täna kinnitamist ootav leping sedavõrd magus, et firma on selle nimel valmis rajama lasteaia oma kuludega.

„Sõlmime rendilepingu, sest teist võimalust ei ole,” tunnistas vallavanem Kaupo Rätsepp.

Kahe volikogu liikme seotus Alasniidu elurajooni rajatava lasteaia projektiga on vallavanema sõnul tänaseks juba möödanik. „Rein Pars taandas ennast volikogust kuu aega tagasi ja ettevõtte osanikuga lähisuguluses olev Maarja Holmberg hääletusel ei osale,” kinnitas Rätsepp.

Juhatuse liige Rein Pars, kes nii nagu vallavanem Rätseppki kuulub IRL-i ridadesse, osales koguni kahes volikogu komisjonis, olles ühtaegu nii lastehoiu küsimust otseselt suunava sotsiaal- ja turvalisuse komisjoni kui ka maa- ja keskkonnakomisjoni liige. Seda vaatamata asja­olule, et Pars kinnitas 2008. aasta majanduslike huvide deklaratsioonis enda ligi kuuendiku suurust osalust OÜ Alasniidu kinnisvara arendusprojektis. Alasniidu arenduse suurosanik ja juhatuse liige Lembit Tampere lubas kommenteerida arendust alles pärast tänast volikogu lõplikku heakskiitu.

26 miljonit rendi eest

„Lepingu sõlmimine on kahjulik avalikkusele ja kohalikule maksumaksjale,” leidis volikogu liige Deiw Rahumägi.

Vastavalt sõlmitavale rendilepingule maksab vald erafirmale lasteaia ruutmeetri eest 120 krooni kuus. Arvestades lasteaia 1650 m2 suurust kasulikku pinda, kujuneb aastaseks summaks 2,37 miljonit. 11 aasta pikkusena kavandatud rendilepingu kestel maksab vald Alasniidu OÜ-le pelgalt rendi eest 26,1 miljonit krooni. Rahumägi hinnagul ei jää see lõplikuks kuluks, vaid sellele lisandub tõenäoliselt ka maa väljaostu summa.

„Volikogu liikmetel on olnud kü­simus, miks me pinda rendime ja pärast jääme hoonest ilma,” tunnistas ka Rätsepp. „Usun, et paari-kolme aasta pärast suudame osta lasteaia vallale.”

Kasutusrent kujuneb valla jaoks kalliks

•• Harku vallas on sel aastal aastal puudu 300 lasteaiakohta ja järgmisel aastal jääb kohata juba umbes pool tuhat mudilast. Plaani järgi 2010. aasta sügisel valmiv Alasniidu lasteaed lubab vastu võtta kuues rühmas kuni 144 last.

•• Arvestades plaanitava lasteaia (kasutus)rendimakseid, kujuneks ühe koha maksumuseks uues lasteaias 16 500 krooni aastas. Vallavanem Kaupo Rätsepa sõnul on piirkonnas lastehoiukohtade vajadus kõige suurem ning ka tervisekaitseinspektorid on vihjanud vana lasteaia kehvale seisukorrale.

•• Riigikontroll on üheks efektiivsemaks rahastamisskeemiks tunnistanud kohalike omavalitsuste investeeringutoetuste kava KOIT. Alasniidu lasteaia projekt selles osaleda ei saanud, sest vara (maa ja ehitatav maja) peaks olema valla omandis või selleks lepingu alusel saama.

•• Rätsepa sõnul ei tohiks järgmise aasta septembriks valmiv lasteaed valla eelarvesse auku lüüa, sest 2010. aastal tehakse rendimakseid vaid viimases kvartalis.