Haukanõmm peab Reinsalu sammu silmakirjalikuks, kuna IRLi saadikud on hääletanud 25. novembril maha identse Vabaerakonna eelnõu ja 2014. aastal selle erakonna esindaja kaitses juhatuse liikmete pitsitamist, seisab Vabaerakonna teates.

Haukanõmme sõnul nende võimaluste taastamine on sisse kirjutatud eelnõusse, mille Vabaerakond andis riigikogu menetlusse 21. septembril.

„Selle eesmärgiks oli muuta 2014. aastal kehtima hakanud ebaõiglane piirang, millega välistati äriühingute juhatuse liikmetele töötu staatuse andmine. Riik on sellega andnud niigi riske täis ettevõtluskeskkonnale signaali, et neil pole vajaduse tekkimisel lootust riigi abile,“ ütles Riigikogu sotisaalkomisjoni aseesimees Haukanõmm.

Haukanõmme sõnul on vaja lähtuda isikust ja reaalselt olukorrast, mitte aga tema võimalikest rollidest. „E-riigis oleme võimelised hindama ka seda, kas inimene on töötu või mitte, kas tal on sissetulek või mitte. Andmed on olemas nii maksu- ja tolliametil kui ka töötuks registreerides saab igaüks seda kinnitada. Kui inimene on esitanud valeandmeid, saab ebaõiglaselt makstud toetused tagasi nõuda,“ lausus Haukanõmm.

„Peame andma äriühingu juhatuse liikmele õiguse otsustada, kas ta soovib maksta juhatuse liikme tasult töötuskindlustusmakset või mitte ja kui ta on loobunud vabatahtlikult maksu maksmisest on ta võtnud riskid enda kanda,“ lõpetas Haukanõmm.