“Hea kere ja raamiga, udar mahukas, kuid lahtine. Oma tüübilt parim.” Just selliseid lauseid võis eile kuulda Upal Saarte vissi valimistel. 11 omanikku olid kohale toonud 39 lehma, kirjutab Oma Saar.

Loomapidajate jaoks on see väga tähtis päev, ütles ürituse korraldaja Aive Sonets. “See on midagi hingele. See on koosolemine ja šõu,” lisas Sonets. Üritust juba mitmendat aastat väisav ja firma kaudu ka sponsiv Sulev Kübar seletas lihtsalt lahti, miks inimesed säärasel üritusel käivad – selleks peab loomi ikka armastama.

Aja jooksul on Saaremaa loomade tase tunduvalt paranenud. Eesti maakarja hinnanud Eesti maaülikooli emeriitprofessor Olev Saveli ütles, et kui võrrelda Saaremaa lehmi teiste Eesti lehmadega, on Saaremaal pilt paremaks läinud. Vanasti öeldi, et Saaremaal ei saagi korralikku lüpsi tulema, aga Kõljala on nüüd tõestanud, et saab ikka küll, lisas Saveli.

Kõljala põllumajandusühistu oli edukas ka nendel iludusvõistlustel, noppides võidud nii punase karja kui ka Eesti holsteinide arvestuses. Ka üldvõit läks Kõljalale. Vissilindi viib kodulauta tagasi Mallik.