Ann Seilenthal

KOMMENTAAR

õnnestunud personalivalik sarnaneb abielu algusega, sest tööandja ja töötaja mõtlevad rahulolevate abikaasade moodi: "olen endale saanud hea naise" või "mu mees on tõesti kena inimene".

Kuid nagu abielus, tuleb ka asutuse personalitöös edaspidi korduvalt anda ja saada tagasisidet, nõustuda ja vaielda, läbi arutada pettumusi ja konflikte. Teisiti ei paku suhe vastastikust rahuldust.

Paljud koolitusjuhid peavad esmatähtsaks, et töötajad täiendaksid oma kutseoskusi ja erialateadmisi. Samuti on tööandjad varmad leidma raha võõrkeelteõpinguks. Nii mõneski firmas osutatakse tähelepanu müügiinimeste ja teiste otseselt klientidega seotud töötajate (ka sekretäride) suhtlemisoskuse lihvimisele. Seda eesmärki täidab suhteliselt kallis, kuid populaarne videotreening.

Tööandja peaks looma soodsa psühhokliima

Oluliselt vähem on firmasid, kus tööandja hoolitseb koostööoskuse õpetamise, meeskonnatunde kujundamise, töötajate stressi maandamise ja muu sellise puhtisiklikuks probleemiks nimetatu eest.

Hästi kavandatud personalikoolitus pakub aga täiendust nii ametis vajalikele teadmistele-oskustele kui aitab kaasa töötajate positiivse enesetunde ja laabuvate omavaheliste suhete kujunemisele. Mõtlemapanevalt sageli kaasnevad isikliku edu ja firma heade töötulemustega konfliktid, vimm ülemuse vastu, ärevus ning ülepinge. Sel puhul näeb ka firmasse korraks sisse astunud külaline või klient parimal juhul vaid professionaalset rollikäitumist, mitte aga heatujulisi, oma oskusi ja tegevust nautivaid inimesi.

Seepärast peaks personalitöö sihikul olema lisaks koolitusele ka selge töökorralduse saavutamine (ülesannete jaotus, alluvussuhted, palga kujunemine) ning positiivse psühhokliima loomine ja hoidmine.

Lektor võib anda häid teoreetilisi teadmisi demokraatlike juhtimismeetodite ja eduka meeskonnatöö orientiiride kohta ning tutvustada konfliktide lahendamise taktikaid. Nende teadmiste kasutamist tegelike vastuolude puhul takistab aga tihtipeale situatsiooni mõjul kõrgenenud emotsionaalsus.

Samas on tundeenergia ettevõtte seisukohalt oluliseks psüühiliseks ressursiks, mille lämmatamine käskude ja keeldudega viib kiiresti ükskõiksuse ja käegalöömiseni.

Personalitöö annab konkurentsieelise

Täiendõpe, mis soodustab osalejate loovust suhtlemissituatsioonide lahendamisel ja võimaldab neil saada rollimängudes või meeskonnatöös tegelikke kogemusi, ühendab juba koolituse käigus uued teadmised ning tunde- ja käitumiskogemuse.

Kasutada võib ka koolituse ja ettevõtte konsulteerimise segavorme, mille käigus töötajad annavad konsultantide abil üksteisele tagasisidet, lahendavad vinduma jäänud konflikte, loovad meeskonnatöös strateegiaid ja visioone tulevikuks. Seega õpivad ja katsetavad uusi mõtlemismudeleid ning käitumisviise kogu kirjeldatud protsessi käigus.

Sel viisil vähenevad vanad pinged ning suureneb üksteisemõistmine ja hoolivus. ühtlasi õpivad koolitatavad tundma oma tugevaid ja nõrku külgi ning teadvustama stressireaktsioone. Siit edasi avanevad võimalused oma isiksuse teadlikuks arendamiseks.

Tööandja, kes oskab seda kõike tahta personalitöölt ja firmasiseselt koolituselt, saab suure tõenäosusega konkurentsi pikamaajooksus võitjaks.

Ann Seilenthal on juhtimis- ja personalikoolitusfirma PMI Eesti konsultant.