Eesti ühe suurema köögiviljatootja Kadarbiku talu juht Ants Pak ütles ajalehele Postimees, et kevad jäi küll tavapärasest mõned nädalad hiljemaks, kuid pärast seda on ilm olnud piisavalt niiske ja soe ning kõik, mis maha sai pandud, läks ka hästi kasvama.

“Tänu sellele võib oodata võrdlemisi head saaki, mis kindlasti avaldab oma mõju ka hindadele,” ütles Pak. “Seetõttu liiguvad hinnad kindlasti allapoole.”

Enim pakuvad Eesti köögiviljakasvatajatele konkurentsi Poolast pärit värsked köögiviljad, sest seal suudetakse neid jätkuvalt toota madalama hinnaga kui Eestis. “Teiste riikidega suudame suvisel ajal hinna osas võistelda, kuid Poolale jääme siiski tihti alla,” ütles Sagro juhataja Kalle Reiter.

Praegu on värske köögivilja hinnad poodides ja turgudel Postimehe andmeil siiski veel kõrgemad kui eelmisel aastal samal ajal. Selle põhjus peitub just külmas kevades, mis lükkas põllutööd kaks kuni kolm nädalat edasi.

Sarnaselt köögiviljakasvatajatega ei saa suurt rõõmu tunda ka marjakasvatajad, sest üle talve säilinud kultuure on kahjustanud eelmise sügise põud ning väga külm kevad.

Lääne-Virumaal maasikakasvatusega tegeleva Helju Lindreti sõnul on varase maasika saagid juba käes, kuid tavaline maasikas alles õitseb ning selle saaki on raske ennustada.

“Mullune kuivus ei lasknud taimedel talveks hästi valmistuda ning käre külm avaldas samuti oma mõju,” rääkis ta Postimehele. “Seetõttu ei pruugi maasikasaak kõige parem tulla.

Vihmane, kuid võrdlemisi soe juuni ei tähenda köögiviljakasvatajatele siiski seda, et mullusega võrreldes, kui tuli palju kulutada kastmisele, oleks põlluharimine odavam.

Paki kinnitusel suurendab niiskus kindlasti erinevate haiguste teket ning seetõttu tuleb eelmisest aastast rohkem raha kulutada taimekaitsele.

Köögiviljade kõrval on tänavu korralik saak ka varasel kartulil. Söödi talu peremees Heiki Pau sai oma põllult esimesi kartuleid proovida juba enne jaanipäeva. “Katteloor oli taimedel peal, siis ei teinud külm liiga,” kirjeldas ta varase kartuli kasvutingimusi.