“Tükid ostsime just paar nädalat tagasi ära,” ütleb kütuseärimehena tuntud Heiti Hääl. Jutt käib 18. sajandi alguses asutatud laevandus- ja merebörsi Baltic Exchange vanast London Citys asunud peakontorist, mis praegu asub tükkideks lahtivõetuna Londoni lähistel laohoones. “Minu arvates on see väga sümboolne, et maja kolib Londonist Tallinnasse,” lisab idee autor Eerik-Niiles Kross. “Võimas asi,” ei varja entusiasmi ka Heiti Hääl. Kütuseärimehe vastutada on projekti äriline pool.
Maja võeti tükkideks
Viktoriaanlikult uhke, sammaste, võlvsaalide ja massiivsete treppidega hoone püstitati Londoni kesklinna Thamesi kaldale 1903. aastal. Hilisematel aegadel kujunes maja üheks lemmikkohaks ajastutruude filmide tegemisel. 1991. aastal vändati seal näiteks Anthony Hopkinsi ja Emma Thompsoniga peaosas kolm Oscarit võitnud kostüümidraama “Howards End”.
See film jäi aga ka maja luigelauluks. Varsti pärast seda sai hoone Iiri Vabariikliku Armee (IRA) pommirünnakus kahjustada. Muinsuskaitse all oleva objekti suhtes veeretati mõnda aega plaani see uuesti Londonis kokku panna, kuid 1998. aastal loobuti lõplikult. Ligi sada miljonit krooni maksma läinud tööde käigus võeti hoone tükkideks. Tükid konserveeriti ja nummerdati. Just need tükid ja loa hoone mujal püsti panna Kross ning Hääl ostsidki.
“Alla kahekümne miljoni krooni,” ütleb Hääl tehingu suurusjärgu kohta. Meestel on plaan teha majast büroohoone. Lisaks ka avalikuks kasutuseks mõeldud ruumid ja restoranid. Kui kõik hästi läheb, siis võiks asi juba järgmisel aastal püsti saada. See on siiski optimistlik plaan. Kõigepealt on vaja leida õige koht ja lahendada hulk tehnilisi küsimusi. “Tänapäevases mõttes on maja ju ebapraktiline,” ütleb Hääl. Tema ettekujutuses peaks efektse fassaadiga Baltic Exchange hoone olema justnagu sissejuhatuseks selle taha või külgedele tulevatele moodsatele bürooruumidele. Lihtsamalt kirjeldades – vana kokkupandav osa keskele ja uued hooned tiibadeks.
Kas Riia või Tallinn
Unikaalne asi vajab unikaalset kohta. Kaalumisel on nii Riia kui ka Tallinn. Riias on üks konkreetne krunt juba olemas, Tallinnas peetakse veel läbirääkimisi. Projekti maksumuse osas jäävad mehed kidakeelseks. Tegu peaks siiski olema sadade miljonite kroonidega. Hoone tükke müünud Londoni kinnisvarabüroo kirjeldabki (nüüd küll juba aegunud müügikuulutuses) sobivat ostjat kui “fenomenaalselt rikast Lego-fänni”. Eestlaste näol need fenomenaalselt rikkad Lego-fännid leitigi.

* * *

Baltic Exchange

•• Baltic Exchange on rohkem kui 250 aastat Londonis tegutsenud mere- ja laevandusbörs. Tänapäeval koostatakse seal kuut erinevat laevatransiidi-alast indeksit. Antakse juriidilist nõu ja ollakse vahendajaks meretransporti puudutavates vaidlusküsimustes. Organisatsioonil on üle 2000 liikme – laeva- ja kaubaomanikud, stividorid ning muud vahendajad.
•• Firma on kandnud mitmeid nimesid: The Virginia and Maryland Coffe House, Virginia and Baltick, The Baltic Company Limited, London Shipping Exchange. 

Kuidas transportida lossi

•• Hoonete tükkideks võtmises ja teise kohta püstipanemises ei ole iseenesest midagi uut. Ameerika miljonärid on niimoodi endale losse muretsenud. Kui Napoleon “taasavastas” Egiptuse, sai populaarseks sealtkandist objektide muretsemine, väikestest kujudest kuni templiteni välja.
Tänapäeval nõuab aeg-ajalt lõivu teedeehitus või muud infrastruktuuri ettevõtmised. Inglismaal, Prantsusmaal ja Itaalias kehtivad isegi spetsiaalsed muinsuskaitse eeskirjad, mis reguleerivad ajalooliste objektide liigutamist. Heiti Hääl ütleb, et ka nemad konsulteerivad ühe sellistele töödele spetsialiseerunud Inglise arhitektiga.

Henry Ford ja Greenfield Village
•• Greenfield oli autotöösturi vanaduspõlve suurprojekt. Ford ostis kümneid ajaloolisi Ameerika hooneid, lisaks tuhandeid väiksemaid esemeid. Kõigist neist kokku pandi Michigani osariiki püsti Greenfieldi-nimeline küla. Eriti huvitasid Fordi leiutajad ja teadlased. Nii on Greenfieldi toodud Thomas Alva Edisoni laboratooriumihoone New Yerseyst. Samuti esimese mootorlennuki valmistanud vendade Wrightide rattapood. Ja Fordi enda sünnikodu. Kummitööstur Harvey Firestone’i farm. Ameerika keeleteadlase Noah Websteri kodumaja.

The Cloisters
•• Manhattanil asuv Cloisters on Metropolitani kunstimuuseumi Euroopa keskaegsele arhitektuurile pühendatud haru. Hoone pandi püsti 1934–1938. aastal John Rockefeller Jr finantstoetusel. 16 000 ruutmeetril laiuv hoonetekompleks pandi kokku viie erineva Prantsuse keskaegse kloostri tükkidest.

Kleopatra “nõelad”
•• Kuigi 1450 aastat eKr lammutatud obeliskidel pole kuulsa Kleopatraga otseselt midagi ühist, tuntakse just sellise üldnimetaja all kolme monumenti Londonis, Pariisis ja New Yorgis.
•• Londoni obelisk kingiti Ühendkuningriikidele juba 1819. aastal, kuid alles 1877 algas teekond Londoni poole. Biscaya lahes tabas transpordilaeva torm, mis sundis pikale vahepeatusele Hispaanias.
•• 250 tonni kaaluv Pariisi obelisk sai püsti 1833. aastal. Nüüdki võib Concorde’i väljakul asuva monumendi jalamilt leida infotahvlid, mis selgitavad, kui keerulist masinavärki hiiglase püstipanemiseks omal ajal kasutati.
•• New Yorgi Keskpargis asuv 244-tonnine graniittorn oli Egiptuse valitseja Ismail Pasha kingitus USA-le, lootuses turgutada kahe riigi vahelisi kaubandussidemeid. Kuju transporti Ühendriikidesse finantseeris raudteemagnaat William Vanderbilt.

IRA pommirünnak kahjustas hoone


•• 1992. aasta 10. aprilli õhtul kell 21.20 plahvatas hoone kõrval IRA pomm. Valgesse kaubikusse pakitud 40 kilogrammi Semtexit segatuna umbes tonni väetisega purustas ümbruskaudseid hooneid ja tappis kolm inimest, üks neist Baltic Exchange’i töötaja Tom Casey.
•• Et sellest veel vähe poleks – aasta hiljem plahvatas samas läheduses Bishopgate’is teinegi pomm. Otsus Baltic Exchange’i vana peahoonet mitte taastada põhjustas Londoni muinsuskaitsjate hulgas märkimisväärse tormi. Kõlasid süüdistused linnavõimu ostetavusest ja ärihuvide eelistamisest ajaloole. Heiti Hääle ja Eerik-Niiles Krossi tehinguga kustusid ka viimased Inglise muinsuskaitsjate lootused.
•• 2001. aastal püstitati Baltic Exchange’i peahoone endisesse asukohta Londoni kõrguselt viies pilvelõhkuja, omapärase kujuga Swiss Re torn (pildil). Baltic Exchange’i uued ruumid on sealsamas kõrval.