Keskkonnaministeeriumi asekantsleri kohusetäitja Allan Gromov ütles BNS-ile, et testide lõpetamine on käimas ja raporti esitamine Euroopa Komisjonile peaks toimuma lähipäevadel. Samas võtab eraldi aja testide vormistamine raportiks ja nende analüüs Euroopa Komisjonis. Turvalisuse testid viib läbi KPMG.

Gromovi hinnangul sel nädalal Eesti register ei avane. Gromov märkis, et üle Euroopa Liidu on hetkel avatud viis riiklikku registrit. "Need on riigid, kes tegid korralisi testimisi vahetult enne seda juhtumit." Suuremad riigid, kelle registrid on töös, on Saksamaa ja Suurbritannia.

Kuna Tšehhi registrist varastati Euroopa Liidu heitkogustega kauplemise süsteemi ühikuid, siis sulgesid jaanuari teises pooles ühenduse riigid Euroopa Komisjoni nõudmisel oma riiklikud saastekvoodi kauplemisregistrid kuni turvatestide läbimise lõpuni.

Tšehhi võimud on teatanud, et leidsid nende registrist varastatud 1,36 miljonit heitkogustega kauplemise ühikut Eestist, Saksamaalt ja Ühendkuningriigist ning palusid Euroopa Liidu abi nende eemalhoidmiseks turult. Eesti ametivõimud on Eesti registrist leitud vargusega seotud kontod arestinud. Uurimisega tegelevad Eesti politsei rahapesu andmebüroo ja Tšehhi õigukaitseorganid.