Uusi turvameetmeid arutab Euroopa Komisjon täna koos 27 liikmesriigi esindajatega. Kauplemine peatati enamikes Euroopa 30 registrist 19. jaanuaril, kui Tšehhis üks kaupleja kontrollis oma kontot ja leidis, et see oli tühjaks tehtud. ELi hinnangul on heitmekvoote kadunud umbes 29 miljoni euro väärtuses, vahendas aripaev.ee agentuuri Bloomberg.

ELi otsuse peale jäi spot-tehingute tegemine maailma suurimal heitmekvootide turul eile seisma, mille peale Rahvusvaheline heitmekvootidega kauplemise assotsiatsioon IETA ärgitas ELi kiiret lahendust leidma Tšehhi, Austria ja Rumeenia registrist viimastel kuudel kadunud kvootide probleemile.

Barclays Plc, mis jätkab kauplemist tulevikulepingutega, peatas enamiku spot-tehingutest läinud kuul, kui Šveitsi tsemenditootja Holcim Ltd varguse ohvriks langes.

„Kahju, et nad asja kordasaamiseks kogu turu kinni pidid panema,“ ütles Barclays Capital keskkonnaturgude osakonna juht Louis Redshaw. „Loodetavasti on see äratuskell, mis sunnib muutusi tegema.“

2005. aastal alustanud ja tulevikus globaalse süsteemi mudeliks mõelduid Euroopa turu käive oli mullu agentuuri Bloomberg andmeil 80 miljardit eurot. Spot-tehingud eile küll peatati, kuid 2011. aasta muude lepingutega kauplemine jätkus ning kvoodi hinnaks kujunes 14,23 eurot.