„Ma ei saa muidugi täpsemat informatsiooni anda, kuna Trigon Agri on börsiettevõte,“ ütles Trigon Agri nõukogu esimees ja Trigon Capitali juht Joakim Helenius. „Meie põhimure on, et sõjategevus ei elavneks.“

„Kõik põllumehed rõõmustaksid muidugi kõrgemate teraviljahindade üle, mis on ajaloolisi hinnatasemeid vaadates väga madalad,“ ütles Helenius.

Mai lõpus I kvartali tulemusi presenteerinud ettevõte teatas, et 20. mai seisuga on pandud kasvama 17 000 hektarile päevalilled, rukis, soja ja nisu. Tol ajal oli mullas külluslikult niiskust.

Eriti tugevalt on tabanud püsiv kuumalaine just Kesk- ja Ida-Euroopat, kus sel nädalal on keskmine õhutemperatuur AccuWeather.comi andmetel tavapärasest 7-11 kraadi kõrgem. AccuWeather vanemmeteoroloogi sõnul võib tulla kuumale ilmale leevendust tuleva nädala alguses. Kuumalaine meelevallas on tugevalt kõik Balkanimaad, Moldaavia, Ukraina, osa Venemaast, Valgevene, Ungari, Austria, Tšehhi, Slovakkia, Poola ja osa Saksamaast.

Välismeedia andmetel on põhjustab põud probleeme Poola lõunaosas asuvates põllumajanduspiirkondades, kus põldudel on teravili ära kuivanud.

Austrias on andnud kuum ilm löögi viinamarjaistandustele. „Kui ma seda vaatan, siis läheb tuju ära,“ ütles Austrias veinitootja Richard Zahel Euronewsile seistes viinamarjaistanduses. „Kõik viinamarjad on kokku kuivanud – mahla ei ole enam sees. Ja sedasi on surnud järgmine veinitööstus.“

Kuum ilm on teinud liiga ka Itaalia ja Hispaania oliiviistandustele ja oliiviõli tootmisele.

Ukrainas on ekstreemselt kuum ja kuiv ilm, mis vähendab teraviljasaaki vähemalt miljoni tonni võrra ja on pannud muretsema järgmise aasta rapsisaagi pärast, rääkisid ilmaennustajad ja teraviljakauplejad.

Maailma suuruselt viienda maisikasvataja Ukraina maisisaak võib väheneda plaanitud 24 miljonilt tonnilt 23 miljonile tonnile.

„Ekstreemne kuumus võib vähendada maisi saagikust 5-20% võrra, kuid kõige tõenäolisem on umbes 10% ehk miljoni tonni võrra saagi vähenemine,“ ütles üks välismaine suur teraviljakaupleja Agweekile.

„Kuumalaine põletab maisipõllud. Käisin läinud nädalal põldudel ja siis ei olnud olukord veel nii tõsine kui praegu,“ ütles teine kaupleja.

2014. aastal koristas Ukraina 28,5 miljoni tonnise maisisaagi.

UkrAgroConsult prognoosis, et eelmise prognoosi kohaselt loodeti 1,93 miljoni tonnist rapsiseemne saaki. Nüüd prognoositi 1,86 miljoni tonnist saaki. See jääb kaugelt maha 2014. aasta 2,2 miljoni tonnisest rapsiseemnesaagist.