Joakim Helenius tõdeb, et Ukrainas on tootlikku maad 53 000 hektari jagu ja seda riigi eri piirkondades: Kirovogradi oblastis Ukraina keskosas, aga ka Harkivis, kus põllumaad on juba päris sõjatandri lähedal.

„Õnneks ei ole me sõjale jalgu jäänud ja meie eksport ei ole kannatanud. Me ekspordime läbi Odessa sadama ja õnneks ei saanud sellest linnast lahinguvälja,” rääkis Helenius ja lisas, et sel aastal on kõigest hoolimata Trigonil Ukrainas hästi läinud. „Kui me Ukrainas äri alustasime, tegime kõigile selgeks, et oleme lääne firma ja ei osale mingites mahhinatsioonides. Kusjuures me oleme pidanud mitu korda oma õiguste pärast kohut käima, aga oleme seal kõik korrad võitnud. Ukraina ei ole nii mustvalge, ei ole nii, et iga kohtunik oleks korrumpeerunud. Ukrainlased tahavad tegelikult normaalset, läänelikku riiki.”

Suur Ukraina lipp lehvib toetusavalduseks ka Trigon Capitali moodsas Tallinna kontoris, kus see tervitab iga sisenejat sekretäri laua külge kinnitatult.

Venemaa jääb kiratsema

Helenius sõidab ka praegu regulaarselt Ukraina vahet. Niisiis on tal küllaga ainest võrrelda sealse ühiskonna ajas muutumist. „Ma näen, kui väga tahetakse kuuluda Euroopasse. Näen seda patriotismi, mis veel aasta tagasi Ukrainas justkui puudus. Kui varem peeti Venemaad ikka parimaks sõbraks, siis aastaga on Putin selle suhtumise hävitanud.”

Helenius loodab, et pärast 26. oktoobri valimisi toimuvad Ukrainas muutused paremuse poole juba kiiremini ja võimule jäävad ikkagi reformimeelsed.

„Usun, et Ukraina suudab majanduslikult ruttu taastuda, kuid Venemaa jääb pikaks ajaks kiratsema, sest rahvusvahelisi suhteid on nii pikalt halvendatud. Juba praegu näeme, et nafta hind langeb ja sanktsioonid avaldavad Venemaale kibedat mõju. Seega muutub Putini võime teist riiki nõrgestada järjest väiksemaks.”