Eelmisel aastal alustas MTA uue e-maksuameti/e-tolli (e-MTA) teenuste ümberkujundamist ning automatiseerimist. Sellele on lisandunud ettevõtjatelt küsitavate andmete esitamise koormust vähendav Aruandlus 3.0 projekt, tolliinfosüsteemi värskendamine ning Uberiga koostöös tehtava pilootprojekti abil erinevatele e-lahendustepõhistele ärimudelitele mugava deklareerimisrakenduse loomine, teatas maksuamet.

Helmi sõnul aitavad uued ja innovatiivsed teenused maksu- ja tollametil paremini toetada ettevõtja tegevust ja arengut. „Kolm aastat tagasi keskendusime seoses varimajanduse suurenemisega selgelt meetmetele, mis aitavad meil edaspidi edukalt võidelda maksupettustega. Järgmistel aastatel soovime teha võimalikult palju selleks, et ettevõtja saaks oma maksuasju lihtsamini korras hoida,“ selgitas Helm.

„Selle asemel, et maksu- ja tolliamet pidevalt andmeid küsib, tahame pakkuda võimalust, et meie ise anname ettevõtjale kinnituse, et maksudega seoses on kõik korras,“ lisas Helm.

"Mina elan selle nimel, et Eestis jäävad maksudeklaratsioonid ära esimese riigina maailmas," ütles Helm täna maksuameti lähituleviku plaane tutvustaval pressikonverentsil.

Ametil on näiteks väikse ja keskmise suurusega ettevõtetele võimaldada pangatehingute põhist maksustamist, mis peaks vähendama nende halduskoormust. See tähendab, et info palkade kohta jõuaks maksuametisse otse pangaülekannetest ja nii ei peaks ettevõtted enam palkasid ja tööjõumakse deklareerima. Sellesuunaliste arendustega on plaanis alustada märtsis.

"Eesmärk on, et väikeettevõtted saaksid valida võimaluse teha oma toimingud pangas ja ei peaks eraldi midagi veel hakkama MTA-le deklareerima. Oleme teinud pankadega juba mõnda aega koostööd, et selline lahendus oleks võimalik," selgitas maksuameti pressiesindaja Rainer Laurits.

Ettevõtjate jaoks peaks selline võimalus tegema Lauritsa sõnul asjaajamise lihtsamaks. "Praegu käib pankadega koostöös, kuidas võiks teenus olla üles ehitatud. Esimesi prototüüpe teenusest võib oodata selle aasta jooksul. Peale seda saame teenust arendama hakata," lisas ta.

"Me tahame, et meie juures keegi enam ei käiks, aga kes tõesti soovib, toogu kas või põllega andmeid," jääb Helmi sõnul neile, kes seda soovivad võimalus ka deklaratsioone esitada.

Kuigi e-maksuameti/e-tolli täieliku väljavahetamiseni võib minna kuni aastani 2020, siis uus tolliinfosüsteem ja lihtsustatud postipaki deklareerimise rakendus valmivad juba järgmisel aastal.

Samuti on kavas anda võimalus lisanduvate teenuseuuenduste prototüüpe testida kõikidel kasutajatel.