OÜ Kirjastus Kunst pankrot kuulutati välja tänavu 17.mail ja otsus jõustus 5. juunil. Juba pikalt enne seda olid üleval ohumärgid, et ettevõte on raskustes. Jaanuaris kirjutas Ärileht, kuidas inforegister soovitas hoiduda koostööst Kirjastus Kunst OÜ-ga kui koostöövõimetu ettevõttega, kes ignoreerib oma kohustusi ja võlausaldaja püüdlusi kontakti saada.

Nüüd müüb pankrotihaldur Andres Tootsman enampakkumisel hulgaliselt raamatuid ja trükiseid, alghinnaga 10 900 eurot.

Tootsman ütles Ärilehele kommentaariks, et ettevõttel on võlgu üle 70 000 euro ja võlausaldajaid üle 20, kelleks on erinevad trükikojad ja muud teenusepakkujad. "Olukord on lihtsalt selline, et digimaailm trügib peale ja trükikirjandus jääb tahaplaanile. Trükitud kirjanduse müük on aeglane ja võlad tiksuvad peale. Ilmselt tehti firmas ka valesid valikuid, mida kirjastada, äriplaan jäi ajale jalgu, ütleme nii," selgitas Tootsman.

Ta lisas, et praegu on käimas pankrotivara viies voor, kus enampakkumise alghinda on oluliselt langetatud. "Alustasime 80 000 eurose alghinnaga, siis langetasime 46 000 peale, siis 34 000 peale... Raamatukaubandus on koondunud kahe keti kätte [Apollo ja Rahva Raamat-toim.] ja kui nemad neid raamatuid ei võta, siis keegi ei võta," arutles pankrotihaldur.

"Eks varasem juhtkond püüdis ise ka raamatuid ära müüa, aga raha tuli ikkagi hulga aeglasemalt peale kui olid kulud. Võin öelda, et raskused hakkasid ikka varem kui tänavu aasta, asja prooviti ka päästa juhtkonna väljavahetamisega." 2017. aastal asus juhatusse Marko Välja, kes juhtis ettevõtet kuni veebriarini 2019.

Oksonikeskuse piltidel on näha väga huvitavaid teoseid, mida kirjastus on trükkinud. Näiteks raamatud pealkirjaga "Diktaatorite lapsed", "Hitleri fuuriad" või Peeter Ernitsa (EKRE) kirjutatud president Arnold Rüütli elulugu "Viimane Rüütel". Leidub ka raamatuid prints Harry'st ja kuninganna Elizabethist jms.

Ettevõttel on kümme osanikku. Neist suurim, 36%-line osalus on ettevõttes EKRE juhi Mart Helme endisel abikaasal Sirje Helmel, kes ajavahemikus 2005-2009 oli Kumu kunstimuuseumi direktor ning alates 2009. aastast on Eesti Kunstimuusemi peadirektor.

Varasemalt on ettevõtte juhatusse kuulunud nii Mart Helme ise kui ka nende ühine poeg Martin Helme. Kui Mart Helme oli ettevõtte juhatuse liige napilt paar aastat (ajavahemikus 08.02.2009 - 01.11.2010), siis tema järel selle rolli üle võtnud Martin Helme oli seal märksa pikemaajaliselt, 2010. aasta novembrist 2016. aasta veebruari alguseni.

2015. aastast riigikokku kuulunud ja tänavu rahandusministriks saanud Martin Helme osalus ettevõttes lõppes aga alles juulis 2018. aastal. Nii võib öelda, et kirjastuse raskustesse sattumise ajal pidi noorem Helme kindlasti veel ettevõtte käekäiguga kursis olema ning selle eest ka vastutama.