“Suurinvestor saab pressikonverentsi järel käed raudu. Minister palub kaitsepolitseil uurida oma tegevust. Transpordiminister leiab, et ei olegi vaja rongiga sõita, kuna auto on välja mõeldud,” alustas ajaleht iroonilises toonis kirja pandud artiklit.

Soome juhtiva ajalehe hinnangul on Eesti Raudtee erastamine suur farss ja viimaste aastate suurim majanduslik fiasko, mis võib kahjustada Eesti mainet.

Ainus võitja oli Helsingin Sanomate hinnangul erastamisnõustaja GIBB Ltd, mis saab lepingu järgi 40 miljonit krooni ja teatud protsendi müügihinnast ning investeeringutest. Seepärast õhutaski GIBB kõiki ostjaid viimase hetkeni panuseid suurendama ja soovitas võtta vastu kõrgeima pakkumise, maksimeerides sellega oma tulu, kirjutas ajaleht.

Helsingin Sanomat märkis, et majandusminister Mihkel Pärnojat süüdistatakse GIBB-i soosimises ja ebasoodsa lepingu sõlmimides konkurssi välja kuulutamata. Minister esitas kaitsepolitseile esildise võimaliku korruptsiooni uurimiseks tema oma tegevuses.

Ajaleht tutvustab ka erastamiskonkursi võitjaks tunnistatud Rail Estonia esindaja Tony Massei alias USA-s tagaotsitavaks kuulutatud Antoni Angotti tegemisi ja tema areenilt lahkumise järel välja ilmunud väidetavalt Vene kapitali esindava Giovanni Sposato skandaalset vahistamist. Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) andmeil viibib Angotti praegu “Soomes puhkusel”.

Ajaleht märgib, et osa Eesti poliitikuid toetas Rail Estoniat lõpuni välja.

Helsingin Sanomat ei jäta viitamata ka Ühendriikide saatkonna väidetavale survele erastamisvõitja valimisel.