Ühine lastehaigla

Helsingi uues lastehaiglas käib igal aastal ravil 30 Eesti last, kellel on haruldane haigus. Lapsed reisivad koos peredega Helsingisse eelkõige südameoperatsioonidele ja elundisiirdamistele.

Elluviimine: selles projektis on Soome aktiivsem osapool: lastehaigla tugifond tahab Eesti abil rahvastikubaasi suurendada. Eesti ostaks lastehaiglalt teenuseid.

Helsingi lastehaigla tugifond on alustanud koostööalaseid konsultatsioone Tallinnas ja Tartus. Haigla peaks valmima 2017. aastal.

Talsingi reklaamimine

Talsingi turismi- ja kinnisvarafirmad korraldavad ühiseid reklaamikampaaniaid Hiinas, Brasiilias ja Indias. Tööle annavad hoogu üle ootuste õnnestunud reklaamitrikid Venemaal.

Elluviimine: kevadel esitlesid Helsingi, Tallinna ja kuue Soome linna kinnisvarafirmade esindajad ja arhitektid end koos peamiselt Vene publikule mõeldud investeerimiskonverentsil Prantsusmaal Cannes'is. Tallinna ja Helsingi sadamad esinevad järgmisel aastal koos Miami kruiisimessil. Kulud jagatakse omavahel.

Ühine ühistranspordipilet

Sama sõidukaardiga võib maksta Tallinna trollis ja Helsingi metroos. Seade võtab automaatselt maha vastava linna sõiduhinna. Sobib ka maksevahendine Tallinna loomaaias ja muude vaatamisväärsuste külastamisel.

Elluviimine: Tallinn on seda ideed Helsingile esitlenud. Praktikas pole arengut toimunud.

Mobiiltelefoni abil parkimine

Reisija võiks maksta parkimise eest Tallinnas või Helsingis mobiiltelefoniga sõltumata sellest, millise riigi operaatori klient ta on.

Elluviimine: käimas on asja uurimine mobiiltelefonifirmades.

Digitaalne allkiri

Soomlane tahab allkirjastada lepingu Eesti koostööpartneriga. Digitaalse allkirja andmiseks kulub paar minutit kiibiga isikutunnistuse või mobiiltelefoni abil. Lepingudokumente ei pea enam käima allkirjastamas või neid postiga saatma.

Elluviimine: Eesti ja Soome peaministrid allkirjastasid 2013. aasta detsembris digitaalselt lepingu ühise teenustekanali loomise kohta. Juba nüüd asendab digitaalne allkiri Eestis tihti traditsioonilist allkirja.

Ühine digiretsept

Soomlane võib osta Soome retseptiga Eestist ravimeid ja samamoodi kehtib Eesti digiretsept Soome apteegis. Arst näeb ekraanilt patsiendi haiguslugu mõlemas riigis.

Elluviimine: Soome rahvapensioniamet (Kela) uurib piiriülese digiretsepti võimalusi. Selle elluviimine näeb ette seadusemuudatusi. Eesti loodab piiriülese digiretsepti teoks saamisele juba sel aastal.

Raudteetunnel

See vähendaks pealinnadevahelise reisi pikkuse 45 minutile. Kavandamine on hoogustunud pärast seda, kui kiire rongiühendus Tallinnast Berliini 2022. aastal teoks sai ja kaubavedu liinil mitmekordistus.

Elluviimine: selle aasta jooksul tehakse kindlaks vajadus tasuvusuuringule ning tunneli suudme asupaiga reserveerimisele Helsingi ja Uusimaa maakonna planeeringus. Eestis on Viimsi valla üldplaneeringus tunnelile koht olemas. Balti riikidel ei ole õnnestunud Rail Balticu jaoks ühisfirmat luua.

Registriandmete vahetamine

Kui ettevõtjal on Soomes maksuvõlg, läheb informatsioon selle kohta automaatselt Eesti maksuametisse. Ettevõtja peab oma võla Soomes ära maksma, et ta saaks Eestis ettevõtjana tegutseda. Maksudeklaratsioon tuleb esitada vaid ühe riigi maksuametile.

Ka informatsioon liiklusrikkumiste kohta liigub riikide vahel ja trahvid nõutakse sisse riigist sõltumata.

Elluviimine: käimas on pilootprojekt maksuametite andmete vahetamise kohta riikide vahel.