Streigi algatajad on tööliste ametiühing SAK, millega liitus avaliku sektori töötajate ametiühing JHL. Streigi kohaselt on kõigil ametiühingu töötajatel õigus lõpetada 2. veebruaril töö ning kõndida oma ametipostilt minema.

Põhjuseks on valitsuse otsus vähendada töötute abirahasid neile, kes ei suuda töötada vähemalt 18 tundi kolme kuu peale või osaleda samas mahus koolitustel või kursustel. Plaan on saanud väga palju kriitikat erinevatelt ühiskonnagruppidelt.

"Reede päev tähendab Helsingi jaoks liikluskaost," ütles tööandjate esindaja Markku Jalonen. "Nüüd suletakse lisaks bussidele ja trammidele ka metroo. Ma arvan, et meeleavaldus on paiskunud proportsioonidest välja," ütles ta.

Valitsuse uue "aktiivse mudeli" kohaselt peavad Soome töötud käima alates 1. jaanuarist kord kolme kuu jooksul töötukassas nägu näitamas, et tõestada oma aktiivsust tööotsingutel. Kui nad ei suuda seda teha, siis vähendatakse nende riikliku toetust 4,65% võrra. Selleks, et saada uuest aastast riigilt toetust, peavad tööotsijad töötama vähemalt 18 tundi, teenima vähemalt 240 eurot kuus ettevõtjatena või osalema viiel päeval koolitus- või ettevalmistuskursustel kolme kuu jooksul. Kui nad ei suuda kriteeriume täita, siis väheneb nende toetus protsendiliselt ühe päevaraha võrra.