"Esmalt tundus see tavalise spordivõistlusena, kus vanemad rüüpasid läbipaistvatest plastiktopsidest õlut ja lapsed sõid ülehinnatud pizzalõike", vahendab Financial Times. Ometi oli tol päeval Ameerikas Queensi linnas asuva staadioni väljakul, millel mängitakse ka tenniseturniiri US Open, muru üles võetud ja seda asendas kolmetasandiline lilla lava. Selle ümber istusid kümned tuhanded inimesed, kes jälgisid, kuidas 200 keskmiselt 16-aastast poissi klõbistasid umbes neli tundi oma klaviatuuri, pilk kangastunud arvutiekraanile. Tegemist on ülipopulaarse videomängu Fortnite maailmameistrivõistlustega. Võitja viib koju 3 miljonit dollarit. Seda on kuus korda rohkem kui Tour de France'i sangar Egan Bernal tänavu teenis.

Fortnite on olemuselt lihtne "tugevaim jääb ellu" põhimõttel toimiv videomäng. Alguses hüppavad mängijad lendavast bussist langevarjudega saarele. Nad tulistavad üksteise pihta, kuni ellu jäänud on vaid võitja. Prantsusmaa jalkastaar Antoine Griezmann on öelnud, et Fornite'i mängimine tekitab temas rohkem stressi, kui professionaalne jalgpallimatš. Briti käitumisspetsialist Lorrine Marer on seda võrrelnud heroiiniga ning prints Harry on kutsunud üles mängu ära keelama, väites, et Fortnite on "sõltuvust tekitamiseks loodud". See ei huvita aga maailmameistrivõistlustel teisele kohale tulnud ning ühtlasi tol pärastlõunal miljonäriks saanud 15-aastast Jaden "Wolfiez" Ashmani. Hiljaaegu oli ema poisilt mängukonsooli ära võtnud, et ta saaks õpingutele keskenduda. Nüüd plaanib Ashman osta maja ning Gucci jalanõusid.

E-spordis on raha meeletult ning ainuüksi Fortnite'i mängib globaalselt rohkem kui 250 miljonit inimest. Kui Fortnite oleks riik, paikneksid nad rahvaarvu poolest maailmas viiendal kohal, märgib Financial Times. Antud maailmameistrivõistlustel oli otseülekandena internetist 2,3 miljonit vaatajat, kinnitab mängu arendanud ettevõte Epic, mille väärtuseks hinnatakse 15 miljardit dollarit. Eelmine aasta tootis e-sporditööstus 900 miljonit dollarit käivet. Goldman Sachs ennustab, et 2022. aastaks küündib näitaja 3 miljardi dollarini. Peamine harrastajatebaas tuleb Aasiast.

Kui maailmameistrivõistluste päev veereb õhtusse, kroonitakse võitjat. 16-aastane ameeriklane Kyle "Bugha" Giersdorf kõnnib lühikeste varrukatega jakki ning Adidase dressipükse kandes lavale, suunaga tobedalt suure karika poole. Giersdorf tõstab selle pea kohale ning ta silmadest voolavad pisarad. Ta taga tossavad suitsumasinad ning taevast sajab serpentiine, staadion meenutab nüüd kaleidoskoopi. "Hetkel pole seda isegi võimalik sõnadesse panna," ütleb 3 miljoni dollari võrra rikkam teismeline.