Mandri ja suursaarte vahelise parvlaevaliikluse sõidugraafikud on hetkel riigieelarve vastuvõtmise ootuses teada ja piletimüük avatud vaid 6. jaanuarini 2019.

"Hiiumaa elanike ja ettevõtjate jaoks on oluline aastaringselt hoida püsigraafikuna praegu kehtivat sõiduplaani ehk vähemalt kuus reisi ühes suunas päevas," ütles Hiiumaa vallavanem Reili Rand (SDE).

TS Laevade juhatuse liige, teenindus- ja müügivaldkonna juht Pille Kauber sõnas, et edasise sõiduplaani osas läbirääkimised alles käivad. "Talvisel ajal mõjutab laevaliiklust suures osas ilmastik nii võimaliku tugeva tuule kui jääoludega, mis tähendab et sõiduplaani planeerimisel tuleb muuhulgas arvestada ka nende asjaoludega. Vedaja ülesanne on tagada nii reisijate kui parvlaevade mereohutus, stabiilne püsiühendus mandri ja suursaarte vahel ning liinigraafikutest kinnipidamine. Seetõttu on ka talvine graafik kuni märtsikuu lõpuni erinev," viitas Kauber, et muudatused siiski tulevad.

Muudatused tekitavad segadust

Hiidlased aga ütlevad, et väljumisaegade muudatus jääolude ootuses kolmeks talviseks kuuks pöörab uppi ettevõtjate tavapärased logistikaahelad ja kokkulepped. "Samuti tuleb ümber korraldada parvlaevade järgi sätitud bussiliiklus nii Hiiumaal kui ka Läänemaal, mis omakorda avaldab mõju ja tekitab rahulolematust ka bussireisijates, vähendades ka rahulolu tasuta bussiliiklusega," märkis vallavanem Rand.

Hiiumaa ettevõtjad on seisukohal, et majanduse sujuvaks toimimiseks on Heltermaa-Rohuküla liinil kuue kummaski suunas toimiva reisiga püsigraafik ainuvõimalik ning majanduslikult kahjulik ja põhjendamatu oleks talvine väljumisaegade muutmine olukorras, kui Hiiumaa liinil on kaks laeva.

TS Laevade esindaja vastas, et on arusaadav, et logistiliste ümberkorralduste tegemine ei ole püsielanikele meeltmööda, kuid võttes arvesse talvised riskifaktorid ning aastased veomahud on kõnealuse perioodi reisigraafiku muudatus vältimatu. "Rohuküla- Heltermaa liinil on ajalooliselt parvlaevagraafik olnud talveperioodil hõredam, kõik teavad ning mäletavad seda hästi. Usume, et nii nagu varasematel aastatel, ka tuleva aasta alguses saavad kõik oma reisid kenasti tehtud ilmast sõltumata," ütles Kauber.