Tallink Grupi viimase majandusaasta kolme kvartali müügitulu oli kokku 8,4 miljardit krooni, mis on möödunud majandusaasta üheksa kuu müügitulust 2,3 protsendi võrra väiksem, seisis börsile saadetud teates.
Kolmanda kvartali käive ulatus ettevõttel 2,27 miljardi kroonini ning kahjumit teeniti kokku 270 miljonit krooni.
Möödunud aasta samal ajal ulatus käive 2,94 miljardi kroonini ning kahjum ulatus toona 34,2 miljoni kroonini.

„Hoolimata märkimisväärsest reisijate arvu suurenemisest taandus selle positiivne efekt juba müügitulude tasandil mõjutatuna kaubaveotulude langusest, Rootsi krooni nõrgenemisest ja tarbijate käitumise muutustest. Madalam keskmine tulu reisija kohta mõjutab jätkuvalt kontserni müügitulusid ja kasumit,“ põhjendas Tallink suurt kahjumit.

Üheks ebakindluse põhjuseks nimetas ettevõte veel ka muutuseid eelbroneeringutes. Nimelt broneeritakse laevasõidud järjest hilisemas faasis, mis muutustega reisijate käitumises tarbimisel lisavad ebakindlust lähituleviku väljavaadetele.

Kuigi majandusaasta neljas kvartal on Tallinki jaoks kõrghooaeg, ei oodata tänavu ka sealt piisavalt suurt kasumit, et katta üheksa kuuga teenitud 624 miljoni krooni suurust kahjumit.

Kulude kokkuhoid – alandame juhatuse töötasusid

„Juhatus ei ole Kontserni üheksa kuu tulemustega rahul ja otsib lisaks täiendavaid kulude kokkuhoiu võimalusi Kontsernis,“ kirjutas Tallink börsile saadetud teates.
Ettevõtte juhatus teeb lähitulevikus nõukogule ettepaneku vähendada juhatuse liikmete töötasu 20 protsendi võrra ja tipp- ning keskastmejuhtide töötasusid kuni 15 protsendi võrra.
Lisaks sellele tehakse tööd erinevate võimalike lahendustega, et vähendada personalikulusid ka põhitegevuses.
Samuti töötab ettevõtte juhatus läbi erinevaid restruktureerimise stsenaariumeid, mis hõlmavad muuhulgas võimalikke muutusi liinidel, laevade müüke või ka prahtimisi.
Kõrge prioriteediga on ka vanade laevade müük või neile renditulude leidmine.

Kontserni administratiivkulud on üheksa kuu jooksul langenud 20 protsenti ehk 141 miljoni krooni võrra võrreldes eelmise majandusaasta sama perioodiga.